DANU: Zašto zakon o spajanju akademija nije zaživio?

93 pregleda 3 komentar(a)
Sreten Perović, Foto: Screenshot (YouTube)
Sreten Perović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 27.01.2015. 13:54h

Iako već desetak godina Dukljanska akademija nauka i umjetnosti (DANU) nije imala redovnu pomoć države, njeni akademici su svojim stvaralačkim ugledom i vrijednošću novih djela uspijevali su da uz djelimičnu pomoć donacija poštovalaca i sredstava dobijenih na konkursima ostvare značajne individualne i grupne projekte, navodi se u saopštenju DANU koje potpisuje Sreten Perović.

Oni smatraju da je nastojanja države da Zakonom spoji dvije akademije, trebalo da učini primjerenijim i za državu svrsihodnijiim program rada i djelovanja tzv. najviše nacionalne institucije, što bi bitno doprinijelo jačanju državnog i nacionalnog identiteta.

"Na žalost, ni nakon tri godine od usvajanja Zakona, taj pravni akt nije zaživio. Akademici DANU nijesu Zakon podržali radi ličnih privilegija, pa ni isključivo radi stabilizovanja materijalnog položaja svoje Akademije, već prije svega kao srodan program svojim temeljnim zadacima da se iz sfere “nauke” i ostalih duhovnih disciplina uklone naslage mitomanije, ksenofobije i kolonijalne inferiornosti”, saopšteno je iz DANU.

Oni dalje objašnjavaju da Vladina nastojanja da, u skladu sa Zakonom, DANU i CANU udruži u jednu krovnu instituciju dosad nijesu uspjele, i ta okolnost ne izaziva čuđenje samo kod akademika DANU, već i kod šire crnogorske javnosti, budeći opravdanu sumnju u svrsishodnost ove ideje.

"Kako je moguće, da država nema moći da obezbijedi funkcionalnost Zakona koji je predložila Vlada, usvojio crnogorski Parlament i potpisao predsjednik Crne Gore? Kako je moguće da se, pored još uvijek važećeg Zakona, CANU ponaša kao da taj pravni akt ne postoji, ili – kao da nije dio pozitivnog pravnog sistema Crne Gore?” stoji u saopštenju.

Predsjedništvo DANU tvrdi da ostaje pri svojim ranijim odlukama da se pod ravnopravnim uslovima ujedine ili udruže postojeće ove dvije akademije nauka i umjetnosti, ma koliko se kako dodaju one u krupnim idejnim (državotvornim, identiteskim i futurističkim) koncepcijama međusobno razlikuju.

"Nikakva podmetanja javnosti, državi ili nadležnim crnogorskim institucijama nauke i kulture - na račun Dukljanske akademije nauka i umjetnosti - nećemo tolerisati. Zašto Vlada ne može, ili neće, da ustanove pod svojim ingerencijama privoli da poštuju zakone svoje države, ili zašto ne mijenja zakone ako ne valjaju - nije naše da sudimo", poručuju iz DANU.

Iz ove akademije očekuju da Vlada, ukoliko ne promijeni postojeći Zakon, usvoji model dvije ravnopravne akademije DANU i CANU, da institucionalizuje DANU kao posebnu naučno i umjetničku ustanovu.

Podsjećamo i da je moguća alternativa i ad hoc konstituisanje internacionalne (evropske) Matičarske komisije koja bi od akademika DANU i CANU izvršila najstroži izbor (reizbor) članstva za novu Crnogorsku ili Dukljansko-Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti. Konstatujemo da je u dogledno vrijeme potrebno raspisati konkurs za prijem novih članova, zato što je veliki broj uglednih književnika, naučnika i inostranih visokih autoriteta zainteresovan za prijem u našu Akademiju", stoji u saopštenju.

Bonus video: