Pritužbe u Petrovcu: Dva krana rad u prometnoj u ulici

Kompanija “Euromix trade”, dva krana postavila je krajem prošle sedmice, a porodica Pavlović tvrdi da su montirani uz ulicu koja vodi do OŠ „ Mirko Srzentić“ , vrtića, vatrogasne stanice i FK „Petrovac“, da dizalice prelaze preko njihove kuće, a da “građevinska operativa, kamioni i mješalice svakodnevno blokiraju jednu kolovoznu traku”
87 pregleda 3 komentar(a)
Kran, Foto: Vuk Lajović
Kran, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.01.2015. 17:14h

Petrovačka porodica Pavlović pozvala je juče sve državne institucije da im omoguće “bezbjednost koja im je ugrožena postavljanjem velikog krana na gradilištu hotela „Cristal Rivijera“ naspram njihove kuće u naselju Brežine”.

Kompanija “Euromix trade”, dva krana postavila je krajem prošle sedmice, a porodica Pavlović tvrdi da su montirani uz ulicu koja vodi do OŠ „ Mirko Srzentić“ , vrtića, vatrogasne stanice i FK „Petrovac“, da dizalice prelaze preko njihove kuće, a da “građevinska operativa, kamioni i mješalice svakodnevno blokiraju jednu kolovoznu traku”.

Iz Opštine Budva “Vijestima” je rečeno kako je investitor kran postavio na svojoj parceli u skladu sa Elaboratom o organizaciji gradilišta, koji je ovjeren prilikom izdavanja građevinske dozvole u Ministarstvu održivog razvoja.

Mještanin Marko Pavlović strahuje jer se “kran okreće kako duva vjetar”, i da je juče, na primjer, dizalica prelazila preko ulice i krova njegove i komšijskih kuća.

„Pitamo se kako je investitor mogao od nadležnih da dobije dozvolu i postavi kran na ovom mjestu, kada mu radni krug dizalice nije bezbjedan, odnosno prelazi u tuđu imovinu i preko saobraćajnice. Upoznali smo sve inspekcijske službe, a obećano nam je da će inspektori danas izaći na lice mjesta. Imamo i fotodokumentaciju, na kojoj se tačno vidi da kran izlazi iz njihove parcele. Nama je egzistencija ugrožena, jer mi živimo od turizma. Kran će sigurno ovdje ostati do ljeta, i pitam se kako će turisti moći da borave u kući, kad im iznad glava visi dizalica“, kazao je Pavlović.

Smatra da je “investitor mogao kran da pomjeri niže i ne izlazi na ulicu”.

„Svakodnevno kamioni dolaze tu, blokiraju jednu kolovoznu traku, i stvaraju gužvu. Ovom ulicom djeca idu u školu, vrtić. Mi ćemo istrajati u namjeri da se kran ukloni, jer mu ovdje nije mjesto“, kazao je Pavlović.

On je upozorio da je gradilište “uzurpiralo i jedinu pješačku stazu koja je vodila iz naselja Brežine do plaže.

„Gosti su tom stazom bili na plaži za par minuta, a sada se mora ići stotinu i stotinu metara okolo“, tvrdi Pavlović.

Mjesna zajednica Petrovaca uputila je pisane dopise svim lokalnim opštinskim službama u Budvi, i upoznala ih sa problemima sa kojima su se suočili nakon što su dva krana postavljena na gradilištu hotela „Cristal rivijera“, u frekfentnoj gradskoj ulici.

Neka je na njihovoj parceli , ali nam je bezbjednost ugrožena

Iako je kran postavljen na zemljištu u okviru gradilišta, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Petrovac Ilija Kaloštrović zapitao se da li se pri izdavanju dozvola i ovjeri dokumentacije uzima u obzir “neki bezbjednosni aspekt”.

“Neki, koji graditelja ograničava da ne može postaviti kran koji, kako što je u ovom slučaju, ugrožava saobraćaj u frekventnoj gradskoj ulici, a ugrožava i sigurnost kuća i ljudi”, kazao je Kaloštrović.

Bonus video: