Raičević: Centru za ženska prava probleme prijavilo 98 žena

"Broj je malo veći u odnosu na prošlu godinu, a ima i zahtjeva koji su na čekanju zbog nedovoljnih kapaciteta naše organizacije da pokrijemo sve zahtjeve za pravno zastupanje"
147 pregleda 0 komentar(a)
Maja Raičević, Foto: Savo Prelević
Maja Raičević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.01.2015. 13:19h

Centru za ženska prava, u prošloj godini, obratilo se 98 žena sa problemom partnerskog i porodičnog nasilja, saopštila je izvršna direktorica te nevladine organizacije (NVO), Maja Raičević.

Ona je kazala da se u skoro svim slučajevima radilo o kombinaciji fizičkog, emocionalnog i ekonomskog nasilja, navodeći da se nasilnici najčešće služe kontrolom, proganjanjem, prijetnjama oduzimanjem djece, izbacivanjem iz stana.

Raičević je agenciji Mina rekla da je Centar imao oko 30 predmeta, koji su se odnosili na nedavanje alimentacije, a koje su zastupali advokati te NVO.

"Broj je malo veći u odnosu na prošlu godinu, a ima i zahtjeva koji su na čekanju zbog nedovoljnih kapaciteta naše organizacije da pokrijemo sve zahtjeve za pravno zastupanje", navela je ona.

Raičević smatra da bi, i postupci za ostvarivanje prava na alimentaciju, trebali da budu obuhvaćeni Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoci, jer se, kako je objasnila, radi o pravima djeteta.

"A znamo da je nedavanje izdržavanja jedan od uzroka sve većeg siromaštva djece i samohranih roditelja", upozorila je ona.

Na pitanje kako ocijenjuje rad Tužilaštva u prošloj godini kada je u pitanju pravo na alimentaciju, i primjećuje li poboljšanje u odnosu na 2013. godinu, Raičević je kazala da nema značajnijih promjena u radu te institucije.

"Ishod postupka najviše zavisi od ažurnosti sudova i mogućnosti žena da obezbijede stručno pravno zastupanje. Kako to često nisu u mogućnosti, mnogi postupci za nedavanje izdražavanja se nikad ni ne pokrenu", objasnila je ona.

Raičević je, komentarišući nedavno osnovani portal Stop nasilju, kazala da je on pokrenut zahvaljujući finasijskoj podršci UNDP kancelarije u Crnoj Gori, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Evropske unije, kao dio Kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama".

"Portal je veoma dobro posjećen, a ideja nam je da javnost informišemo o aktivnostima organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama, kao i svim dešavanjima i aktivnostima koje se odnose na borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici", objasnila je Raičević.

Na portalu se, kako je precizirala, nalaze i informacije o dostupnim servisima podrške za osobe sa iskustvom nasilja po opštinama, sa kontaktima i brojevima telefona.

"Osim toga, cilj portala je da kroz autorske tekstove, intervjue, multimedijalne sadržaje i članke iz oblasti umjetnosti i kulture promoviše principe rodne ravnopravnosti i utiče na pozitivne promjene u društvu", dodala je Raičević.

Upitana da prokomentariše kako je protekla kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", Raičević je kazala da je kampanja bila veoma intenzivna.

"Obuhvatila je tribine za srednjoškolce u Podgorici i Budvi, predavanje za studente Fakulteta političkih nauka, TV emisije, okrugli sto na kome smo predstavili rezultate jednoipogodišnjeg monitoringa krivičnih postupaka u oblasti nasilja nad ženama", precizirala je ona.

Pored portala Stop nasilju, kako je navela Raičević, Centar je uradio i video spot pod nazivom "Vrijeme je da mijenjamo scenario", čiji je naslov bio poruka kampanje.

"Ona se odnosi na obavezu da mijenjamo društvo na bolje i poštujemo sve međunarodne standarde koje je Crna Gora usvojila i ratifikovala, a koji daju jasne smjernice u kom pravcu i na koji način te promjene treba sprovoditi", kazala je ona.

Komentarišući aktivnosti Centra za ovu godinu, Raičević je rekla da pored redovnih aktivnosti koje se odnose na pravno zastupanje, psihološko savjetovanje i druge vidove podrške žrtvama nasilja u porodici, ta NVO ima i čitav niz konkretnih aktivnosti za njihovo ekonomsko osnaživanje.

"Tu prije svega mislim na radionice za obuku za šivenje i sito štampu koje realizujemo zahvaljujući podršci Crnogorskog Telekoma koji nam je dodijelio 3. mjesto na konkursu "Za svako dobro"", precizirala je ona.

Raičević je najavila nastavak saradnje sa Fondacijom Petrović Njegoš, kao i niz aktivnosti koje se odnose na javno zastupanje, a neke podrazumijevaju partnerstva sa lokalnim NVO ,ali i sa organizacijama iz regiona.

"Angažovane smo kao partnerke na evropskom projektu koji se odnosi na obeštećenje žrtava krivičnih djela, prvenstveno žrtava trgovine ljudima, čiji je nosilac NVO Astra iz Beograda ,a partneri istaknute NVO iz regiona i Evrope", navela je ona.

Raičević je kazala da će biti nastavljene aktivnosti na primjeni Konvencije Savjeta Evrope o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici,u okviru još jednog velikog evropskog programa čiji je nosilac Autonomni ženski centar iz Beograda, a koji, kako je objasnila, uključuje vrlo konkretne aktivnosti u vezi primjene standarda propisanih ovom konvencijom.

"Ove aktivnosti ćemo sprovoditi u saradnji sa Sigurnom ženskom kućom i SOS Telefonom Nikšić", precizirala je ona.

Centar će, kako je najavila Raičević, nastaviti intenzivnu komunikaciju sa Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom.

"S njima smo, u toku prethodne godine, imali mnoštvo konsultacija i sastanaka koji su rezultirali usmjeravanjem pažnje ovih institucija na položaj žena u Crnoj Gori, što se vidi i iz relevantnih izvještaja, posebno Izvještaja o napretku za prošlu godinu", navela je ona.

Raičević je kazala da ove godine, u saradnji sa Sigurnom ženskom kućom, Centar planira i pokretanje inicijative za uspostavljanje državnog Alimentacionog fonda koji bi, kako je objasnila, u velikoj mjeri riješio problem naplate alimentacije i tu obavezu prenio na državu.

Bonus video: