Grip imalo 119 pacijenata

Virus tipa A laboratorijski dokazan kod 22 pacijenta prošle sedmice
608 pregleda 0 komentar(a)
Prošle sedmice grip laboratorijski dokazan kod 22 ljudi, Foto: Luka Zeković
Prošle sedmice grip laboratorijski dokazan kod 22 ljudi, Foto: Luka Zeković

Povećan broj oboljelih od gripa registrovan je prošle sedmice - virus tipa A laboratorijski je dokazan kod 22 pacijenta. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) kazali su da se izabranim doktorima javilo 119 osoba sa simptomima nalik gripu.

Prema podacima Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) aktivnost gripa je počela da raste u evropskom regionu. Od 43 zemlje koje su dostavile podatke o aktivnosti gripa širom evropskog regiona, 12 je prijavilo da je aktivnost gripa na uobičajenom nivou za ovo doba godine, 28 zemalja je prijavilo da je aktivnost gripa niskog intenziteta.

“Dvije zemlje (Portugal i Engleska) su prijavile aktivnost gripa srednjeg intenziteta, a jedna zemlja (Malta) je prijavila aktivnost gripa visokog intenziteta”, kazali su iz IJZ.

Od 9. januara u Kliničkom centru (KC) zabranjene su posjete pacijentima koji se nalaze na liječenju, zbog povećanog broja oboljelih od gripa. Zabrana će trajati do poboljšanja epidemiološke situacije.

Iz IJZ su naglasili da je vakcinacija najbolja mjera prevencije gripa.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom na to da je za razvoj antitjela potrebno da prođu 2-3 sedmice od vakcinacije”, rekli su iz IJZ.

SZO: Vakcina i trudnicama

Vakcinacija se preporučuje hroničnim bolesnicima, osobama sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema i koje imaju transplantirane organe i ćelije,

Starijima od 65 godina, kao i oboljelima koji žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima. Svjetska zdravstvena organizacija vakcinu preporučuje trudnicama, te djeci uzrasta od šest mjeseci do pet godina.

  • 23,7 hiljada doza vakcine protiv gripa nabavljeno je za građane svih opština. Nakon pandemije 2009, obolijevanje od gripa u Evropi ima sezonski epidemijski karakter i tipovi virusa se stalno mijenjaju i cirkulišu širom svijeta svake godine

Bonus video: