Fabrika riblje mlađi u blizini Plužina propada

Mrestilištem gazduje EPCG, a izgrađeno je na osnovu ugovora HE Piva i Plužina radi reprodukcije ribljeg fonda
236 pregleda 3 komentar(a)
mrestilište rijeka Vrbnica
mrestilište rijeka Vrbnica
Ažurirano: 23.01.2015. 17:46h

Na osmom kilometru od Plužina na rijeci Vrbnici, u mjestu Matova luka, nalazi se napušteno mrestilište, koje su Pivljani zvali "fabrikom riblje mlađi". Danas stoji prazno, a moglo bi, prema riječima predsjednika Opštine Plužine Mijuška Bajagića, da zapošljava desetak radnika i dobro radi. Pod uslovom da se dovede u pređašnje stanje.

"Najgore je što mrestilište ne radi, rijeke nemaju ribe, što je ribolovaca sve manje, što nemamo zaposlenih, a tamo bi sigurno moglo da radi desetak ljudi. Ti ljudi bi bez ičije dotacije i pomoći mogli da radom mrestilišta sebi obezbjeđuju platu. Pod uslovom da se ono dovede u pređanje stanje, jer što je moglo da se skine sa njega odneseno je“, kazao je Bajagić.

Objekat i zemljište nalaze se u vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore, a firma „Aqua D' Or“ iz Nikšića (čiji je jedan od osnivača i EPCG) od 1998. do 2011. godine proizvodila je riblju mlađ za potrebe poribljavanja Pivskog jezera.

Mijuško Bajagić

Osnov za to je bio ugovor koji je 1998. zaključen između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, HE Piva i tog preduzeća. Od 2011. godine mrestilište, u kome se nalazi vani 18 bazena (šest velikih i 12 srednjih) a unutra 20 malih, je napušteno.

Kako su "Vijestima" odgovorili iz EPCG, mrestilište "Vrbnica" izgrađeno je po osnovu Sporazuma o utvrđivanju obaveza HE Piva prema Opštini Plužine iz 1981. godine, a koje proističu po osnovu izgradnje hidroelektrane.

"Sporazumom je predviđeno 'trajno rješenje pitanja reprodukcije ribljeg fonda u zajezerenom dijelu kanjona Pive, Komarnice i Vrbnice’, a da HE Piva za te namjene izvrši izgradnju mrestilišta za reprodukciju ribljeg fonda. Navedenim sporazumom je predviđeno da HE Piva nakon izgradnje ovaj objekat preda na upravljanje Opštini Plužine“, navodi se u odgovoru EPCG.

Upotrebna dozvola za prvu fazu mrestilišta je izdata u oktobru 1989. godine, a za drugu fazu dvije godine kasnije.

"Nakon toga obaveza Opštine Plužine je bila da preuzme upravljanje ovim objektom, što nikada nije urađeno. Svojevremeno je EPCG na mrestilištu zapošljavala sedam radnika. Proizvodnja ribe i riblje mlađi ne spada u djelatnost kojom se bavi EPCG i samim tim Elektroprivreda nije u mogućnosti da vrši proizvodnju i zapošljava radnike za tu namjenu”, saopštili su iz Elektroprivrede.

To preduzeće, shodno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, svake godine opredjeljuje pare za održavanje ribljeg fonda.

Napravljeno kao ono u Mostaru

"Bila je načelna priča da bi najbolje rješenje bilo da to mrest i li šte preuzme Opština Plužine, ali tada su bili drugi zakoni i to se nije dogodilo. Napravljeni su i dodatni bazeni za uzgoj konzumne ribe da bi mrestilište moglo da opstane. Bilo je to mrestilište za primjer u Crnoj Gori, rađeno po uzoru na mrestilište iz Mostara koje je bilo u Blagaju“, kazao je Mijuško Bajagić.

Prvi čovjek Plužina smatra da bi dovođenjem mrestilišta u stanje kakvo je bilo ranije bilo zainteresovanih privatnika za proizvodnju ribe i riblje mlađi i da bi to za nekoga bio isplativ posao.

"Smatram da kada bi Elektroprivreda renovirala mrestilište da bi sigurno bilo zainteresovanih firmi da isto preuzme, kupovinom ili zakupom. To bi bilo i najbolje rješenje“, smatra Bajagić.

Bonus video: