Propast zimske sezone na Savinom kuku u režiji Fonda

Na skijalištu radi samo jedan ski-lift, iako je za “pripremu sezone” potrošeno 800 hiljada eura, nedostatak snijega, međutim, nije jedini problem
100 pregleda 24 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 22.01.2015. 18:24h

Kada je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka otvoreno skijalište Savin kuk, ljubitelji skijanja zadovoljno su trljali ruke, a optimisti se nadali da će se na padinama Durmitora voziti i Svjetski kup.

Ni najveći pesimisti nijesu mogli ni da pretpostave da će četvrt vijeka kasnije na Savinom kuku, na Žabljaku - “prijestonici zimskog turizma” ekološke i turističke Crne Gore, u jeku sezone raditi praktično samo jedan ski-lift.

Državnom Investiciono razvojnom fondu (IRF) i Turističkom centru (TC) Durmitor koje gazduju skijalištem, pošlo je za rukom da od 10. do 17. januara skijašima ponude ski-lift dužine oko 600 metara, koji je gotovo svakodnevno nakratko prestajao da radi, iako je “priprema sezone” poreske obveznike koštala 800.000 eura.

Direktor IRF-a Zoran Vukčević, međutim, tvrdi da bi sve išlo kao po loju da ima snijega.

"U cilju pripreme zimske turističke sezone Vlada je kapitalnim budžetom za 2014. za skijalište Savin kuk... opredijelila 800 hiljda eura. Za remont skijališta zadužena je Direkcija javnih radova koja je sprovela tender za generalni remont žičare dvosjed, tri ski-lifta, nabavku novog dječjeg ski-lifta, kao i za nabavku nužne pokretne opreme. Tenderi su raspisani 23. jula i 24. septembar 2014. godine, na osnovu kojih je sa konzorcijumom DOO 'Unipred' iz Bijelog Polja i DOO 'San inžinjering' iz Podgorice, kao najboljim ponuđačem u oba slučaja, Direkcija zaključila ugovore na ukupan iznos od 627.739,28 eura. Za nadzornog organa izabrana je firma AG 'Infoplan' iz Nikšića”, saopštio je Vukčević.

On je istakao da je TC Durmitor od Direkcije “dobio stručne nalaze o ispravnosti žičare i ski-liftova koje je izdala ovlašćena kuća “Montin-spekt” DOO Podgorica, a 30. decembra prošle godine i odobrenje za rad skijališta od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"Skijalište je nakon remonta i obezbjeđenja svih zakonskih uslova pušteno u rad 31. decembra 2014. Od samog otvaranja skijališta do 19. januara... nije bilo dovoljno snijega da skijalište funkcioniše punim kapacitetom (sa svim žičarama). Naime, skijalište je funkcionisalo sa dva ski-lifta tipa sidro (dvije skijaške staze dužine 600 m i 400 m) i dječjim ski-liftom. Žičara dvosjed (dužine 1550 m) i ski-lift I (tanjirača) nisu bili u funkciji zbog nedostatka dovoljne količine sniježnih padavina za bezbjedno skijanje na skijaškim terenima do kojih se dolazi tim žičarama. Žičara dvosjed je povremeno bila u funkciji (u zavisnosti od vremena), i to isključivo za izviđačke - turističke vožnje (slikanje, izviđanje planine i slično”.

I pored “generalnog remonta” vrijednog 627.000 eura, na Savinom kuku su se od 10. do 17. januara svakodnevo dešavali manji ili veći kuršlusi, u šta se uvjerio i novinar “Vijesti”.

Gotovo da nije bilo dana da sidra nijesu otpadala sa ski-lifta, dugog 600 metara, i da nije došlo do zastoja u radu, zbog drugih problema. Vukčević možda i ne zna da je ski-lift dužine 400 metara više bio ugašen nego što je radio i da su gotovo svakodnevno na žičari izvođeni radovi, uprkos “generalnom remontu”.

Tokom naknadnih remonta, jedan radnik je i povrijeđen, a očevici tvrde da se to dogodilo kada je korpa žičare bukvalno klizila niz noseću sajlu. Više zaposlenih koji godinama rade na skijalištu tvrdi da se zakasnilo sa remontom, što je uslovilo brojne probleme u radu žičare i ski-liftova.

Popravke nakon "generalnog remonta": Žičara Savin kuk, Foto: Čitalac "Vijesti"

"Remont je trebalo uraditi ranije, kako bi liftovi i žičara neko vrijeme radili 'u prazno', što je bila ustaljena praksa. Na taj način vidite rezultate remonta i možete da ispravite eventualne sitne probleme prije dolaska skijaša”, kazao je jedan od njih.

Remont je, međutim, okončan praktično dan prije nego što je skijalište otvoreno, a zaposleni ističu i činjenicu da su ga radile firme koje baš i nemaju iskustva u tom poslu. Sve to ukazuje da nedostatak snijega nije jedini problem Savinog kuka ove godine.

Da nije tako, žičarom bi se moglo bar do međustanice, a i ski-liftom, koji uglavnom nije radio, do iste kote, nakon što je u noći između nedjelje 11. i ponedjeljka 12. januara palo dvadesetak centimetara snijega.

I do 10. januara na Savinom kuku radio je praktično samo jedan ski-lift, a posljednih nekoliko dana nijedan. Kiša i jugo su i ono malo staze pretvorili u livadu, stvorivši nadležnima savršen alibi - sve je super, samo snijega nema.

Vukčević: Bijesni su jer smo bezakonje doveli u red

Vukčević smatra da “određeni preduzetnici” sa Žabljaka “pokušavaju da deskridituju IRF i njegove čelne ljude”.

Zoran Vukčević

"To su oni isti ljudi koji su godinama neovlašćeno koristili struju... koji su na nelegalan način sagradili ugostiteljski objekat na zemljištu skijališta Savin kuk, koji nijesu plaćali poreze i na taj način nelegalno, godinama sticali prihode. Kada je IRF preuzeo vlasništvo nad skijalištem, sve nezakonite radnje je doveo u red... Takav potez IRF izazvao je bijes tih preduzetnika koji preko Turističkog udruženja Žabljak pokušavaju neistinama da blate sve ono što je urađeno u interesu Žabljaka... U tom blaćenju, pronašli su saveznika u bivšem direktoru TO Žabljak, koji iz Podgorice zna šta se sve dešava na skijalištu".

Druga žičara bez dozvole, ni ne pominju je

Vukčević u opširnom saopštenju ni ne pominje drugu žičaru, po kojoj je Savin kuk i osoben i koja vodi skijaše do podnožja istoimenog vrha, na više od 2.000 metara nadmorske visine. Nezvanično, za nju nijesu ni dobili upotrebnu dozvolu, jer nije promijenjen jedan od stubova koje je lavina srušila prije nekoliko godina.

I nakon tog incidenta, žičara je radila dok je skijalište bilo u vlasništvu “Ski centra”.

Dobro upućeni izvori tvrde da je žičara tada radila, nakon što su projektanti iz sarajevskog “Energoinvesta ”, koji su je i postavili, procijenili da bezbjednost nije ug rožena i da je neophodno samo smanjiti broj korpi... IRZ je skijalište kupio od nekadašnjeg “Ski centra” u stečaju i dao ga u ruke firmi koju je osnovao.

Tvrde da su restorane izdali po zakonu, ali neće da kažu za koliko, ćute i o cijeni snjegotabača

U TC Durmitor tvrde da su dva restorana na skijalištu izdali u skladu sa zakonom, ali ne navode po kojoj cijeni. “Vijestima” nije odgovoreno ni koliko je plaćen novi snjegotabač, kupljen u “skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”.

"Restorani 'Durmitorsko sijelo' i 'Monatana'... izdati su u zakup društvu DOO 'Kastel Podgorica'... do 15. aprila..., na osnovu javnog poziva... od 18. novembra 2014. Sprovedeno je javno nadmetanje, na kojem je društvo 'Kastel', kao najbolji ponuđač..., dobilo restorane u zakup”, saopštili su iz TC Durmitor.

Najavili su kupovinu još jednog snjegotabača.

"Planirana nabavka druge radne mašine – snjegotabač je u postupku javne nabavke, koji je u toku. Planirana realizacija postupka... je kraj januara”, piše u saopštenju TC Durmitor.

Bonus video: