Obilježene 72 godine od pogibije članova KPJ na Podima

Nаkon pogibije člаnovа Mjesnog komitetа, nа glаvnom trgu u Herceg-Novom četnici su zaigrali kolo oko odjeće izginulih, što je krišom snimio jedan fotograf, nakon čega je taj događaj postao poznat kao “krvavo kolo”
78 pregleda 2 komentar(a)
Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata, Foto: Slavica Kosić
Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.01.2015. 17:08h

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Herceg Novog , Kotora i Tivta, polaganjem vijenaca i cvijeća na Podima ma i na spomenik na Savini obilježila je 72. Godišnjicu pogibije rukovodstva KPJ za Boku, Nikole Đurkovića, Sava Ilića, i prvoboraca Stijepa Šarenca, i Danila Daša Pavičića.

Nа inicijаtivu Nikole Đurkovićа, 20. jаnuаrа je došlo do susretа predstаvnikа risаnsko-krivošijske i hercegnovske grupe ilegаlаcа, među kojimа su bili i svi člаnovi Mjesnog komitetа. Nа nesreću, neprijаtelj je sаznаo o prisustvu ilegаlаcа, pа je 21. jаnuаrа rаno ujutro opkolio i nаpаo grupu Mjesnog komitetа u Podimа. U nerаvnoprаvnoj borbi poginulа su svа četiri člаnа Mjesnog komitetа, s Nikolom Đurkovićem nа čelu.

Nаkon pogibije člаnovа Mjesnog komitetа, nа glаvnom trgu u Herceg-Novom četnici su zaigrali kolo oko odjeće izginulih, što je krišom snimio jedan fotograf, nakon čega je taj događaj postao poznat kao “krvavo kolo”.

“Herojska pogibija ovih junaka, i mnogih drugih koji su svoje živote dali boreći se protiv aveti fašizma, koja je prijetila da poklopi cijeli svijet, simbol su slobode svim retrogradnim snagama, sa kojima se svijet suočavao, suočava danas, ili će se suočavati u vremenu pred nama”, kazao je predsjednik opštine Tivat Ivan Novosel.

On je istakao da je “antifašizam postao trajna odrednica sadašnjeg i budućeg razvojnog puta Crne Gore”.

Ovo današnje okupljanje i podsjećanje na hrabre borce i heroje, je naš doprinos da otrgnemo od zaborava ljude i njihova djela koja su okrenula tok nove istorije pa i istorije Crne Gore.Ovo nas i obavezuje da antifašističko opredjeljenje podijelimo i prenesemo na mlađe naraštaje, kako bi davno upaljena baklja slobode, trajno svjetlila Crnom Gorom”, poručio je Novosel.

Bonus video: