Grip se širi Barom i Kotorom

Iz barske bolnice "Blažo Orlandić" saopštili su "Vijestima" da su prošlog vikenda sa infektivnog i internog odjeljenja u KCCG upućena tri pacijenta sa dijagnozom upale pluća
56 pregleda 3 komentar(a)
Bolnica Bar, Foto: Vijesti
Bolnica Bar, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.01.2015. 07:34h

Opšte bolnice u Kotoru i Baru prepune su pacijenata koji boluju od gripa, a u posljednjih desetak dana zabilježeni su i slučajevi upale pluća.

U Institutu za javno zdravlje (IJZ) tvrde da, uvidom u elektronski registar obolijevanja od akutnih respiratornih infekcija, u Crnoj Gori nije registrovana epidemija virusne upale pluća, već sporadični slučajevi obolijevanja koji su uobičajeni za ovo doba godine.

U kotorskoj bolnici registrovano je šest slučajeva virusne upale pluća u posljednjih deset dana, a jedan od pacijenata zbog komplikacija je upućen prije nedjelju dana na liječenje u Klinički centar Crne Gore, potvrdila je "Vijestima" direktorica te ustanove Edita Starović.

Virusna upala pluća, kako je pojasnila Starović, nastaje kao komplikacija gripa, a ljekari je liječe antibioticima.

Iz barske bolnice "Blažo Orlandić" saopštili su "Vijestima" da su prošlog vikenda sa infektivnog i internog odjeljenja u KCCG upućena tri pacijenta sa dijagnozom upale pluća.

Kazali su da su dva pacijenta ostala u KC-u, a da je jedan vraćen u barsku bolnicu na dalje liječenje.

U periodu od 10. januara do juče na interno odjeljenje barske bolnice primljeno je 11 pacijenata sa upalom pluća, a na infektivno još četiri.

Uprkos tome, u bolnici smatraju da je to broj koji je uobičajen za ovo doba godine i da ne mogu da tvrde da su uzročnici bolesti virusi, sve dok ne stignu nalazi.

„Tamiflua” nema u KCCG?

Dobro upućeni izvor tvrdi da u KCCG nema lijeka “tamiflu”, koji se daje oboljelima u težim slučajevima gripa i "berodual" rastvora za inhaliranje osoba sa plućnim bolestima. Iz KCCG nijesu juče odgovorili da li nedostaje tih ljekova i kada ih očekuju.

"Beraduala" već duže vrijeme nema ni u državnim apotekama "Montefarma", iz kojeg je "Vijestima" saopšteno da se nova isporuka očekuje za pet dana.

Registrovano 168 oboljelih sa simptomima gripa ove sedmice

Bilježi se porast broja registrovanih slučajeva, a ove sedmice registrovano je 168 oboljelih sa simptomima gripa, saopšteno je iz IJZ.

Navodi se da je najveći broj pacijenata uzrasta od 25 do 64 godine.

Dvanaest slučajeva gripa laboratorijski je potvrđeno u periodu od 10. do 19. janura.

Laboratorijski potvrđeni slučajevi obolijevanja su iz opština Herceg Novi, Podgorica, Kotor, Danilovgrad, Cetinje, Bar, Nikšić i Pljevlja.

Iz IZJ su upozorili da se građani koji su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu i naglasili da se vakcina može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezonskog gripa.

Bonus video: