Đurović vratio neregistrovani pištolj: Zbog poklona imao sam samo probleme

Đurović je kazao “Vijestima” da se “poklonu u zube ne gleda”
4893 pregleda 13 komentar(a)
Neregistrovan pištolj vratio nakon tekstova u “Vijestima”: Đurović, Foto: Luka Zeković
Neregistrovan pištolj vratio nakon tekstova u “Vijestima”: Đurović, Foto: Luka Zeković

Član Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Šaleta Đurović priznao je da je nakon 14 godina vratio neregistrovani pištolj kompaniji Montenegro ejrlajns (MA) i to nakon što su u “Vijestima” početkom oktobra 2017. objavljeni tekstovi o spornom poklonu.

Đurović je juče kazao “Vijestima” da se “poklonu u zube ne gleda”, ali da je od ovog poklona “imao samo probleme”.

Savjetovao je svima, koji su od MA u periodu od 2001. do 2003. dobili revolvere, da ih vrate.

“Vijesti” su ranije objavile da tužilaštvo već četiri godine istražuje gdje je završilo 30-tak od 38 pištolja MA, koje je u periodu od 2001. do 2003. kupila ta kompanija, odnosno tadašnji predsjednik Borda direktora Zoran Đurišić.

Nestanak pištolja, koji su se godinama vodili kao imovina aviokompanije, prijavila je uprava MA 2014.

“Savjetujem svima da ne dođu u situaciju kao ja da im poklon predstavlja problem. Treba da ih vrate. Ali mislim da je tu problem MA... Taj poklon niti sam tražio, a MA je regularno kupio pištolje. Ja ne volim takve poklone. Šta će meni pištolj, da ga registrujem, prijavljujem... Ali poklon se ne odbija. Ja sam poklon uzeo, očekivao sam da će biti sve kako treba papirološki da mogu da ga registrujem”, kazao je Đurović.

Podgoričko Osnovno tužilaštvo nije odgovorilo na pitanja “Vijesti” u kojoj je fazi istraga o nestalim pištoljima MA. Na to pitanje nije odgovorila ni ova aviokompanija.

MA “Vijestima” nije odgovorio ni na pitanja da li je i kada Đurović vratio revolver. Iako su “Vijesti” izvještavale o tome da ovaj funkcioner ima nelegalno oružje, iz policije nam nije odgovoreno da li su na osnovu toga, postupali po službenoj dužnosti i zaplijenili oružje.

Međutim, Đurović ističe da ima zapisnik o izvršenoj primopredaji pištolja aviokompaniji i to od 13. oktobra 2017.

“To sam uradio nakon tekstova objavljenih u “Vijestima”. Da vam pravo kažem, zaboravio sam i da imam taj pištolj. Dobio sam ga kao poklon, pokušavao sam nekoliko puta da kontaktiram MA da mi daju ugovor o poklonu i da saznam da li su platili sve potrebne dažbine da bih mogao da registrujem pištolj. Međutim, stalno danas-sjutra, to se oteglo, ja sam na to zaboravio”, priznaje Đurović.

Tvrdi da pištolj nije korišten, a da ga je “čuvao sam kao penkalo ili hemijsku olovku, dok nijesu tekstovi počeli”.

“Kad su počeli tekstovi, ponovo sam pokušao da kontaktiram aviokompaniju da mi daju papire da bih mogao da ga registrujem, od njih nisam dobio odgovor, nakon čega sam im tražio da mi omoguće da vratim pištolj, ali da se to sve zapisnički konstatuje. Ja sam to vratio, ne treba mi taj problem ništa da imam problem od poklona”, kazao je on.

Na pitanje novinara, zašto se nije odazivao akcijama Uprave policije i MUP-a da vrati oružje za koje nije imao dozvolu, Đurović odgovara da ga “niko nije kontaktirao u vezi sa tim”.

“Jedino su me jednom iz MA pitali da li ga imam. Radi se o poklonu koji su tada dobili svi članovi Borda direktora. Tada kada su me kontaktirali iz MA, pitali su me da im dam broj pištolja i ja sam im to dao”, dodaje on.

Navodi da ga nekadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa, a sada Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nije prijavljivao jer, u “njihovim obrascima nema rubrike za poklone”.

“Nije korišten. Sve vrijeme je bio hermetički zapakovan. Niti sam imao namjeru da ga koristim. Više bih volio da je bilo neko nalivpero, pa da nemam problem”, zaključio je Đurović.

Sliku Fila Filipovića odnio kući, raspitaće se kod ASK može li da je zadrži

Đurović je nedavno dobio i sliku, navodno vrijednu oko 2.500 eura, od svojih kolega u EKIP-u, a zbog prelaska sa funkcije predsjednika na fuknciju člana Savjeta.

“Vijestima” je kazao da je sliku odnio kući.

“Ponio sam je kući, ali ovaj put sam bio pametniji. Tražio sam ugovor o poklonu, evo ga imam kod sebe...”, kazao je on.

Član 16 Zakona o sprečavanju sukoba korupcije precizira da se “...prigodnim poklonom smatra poklon u vrijednosti do 50 eura”. “Ako javni funkcioner u toku jedne godine primi više prigodnih poklona od istog poklonodavca, ukupna vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 50 eura, a ako u tom vremenu primi prigodne poklone od više poklonodavaca, vrijednost tih poklona ne smije preći iznos od 100 eura...”.

Obavezu prijave poklona ima organ vlasti u kojem je funkcioner zaposlen, u ovom slučaju EKIP.

ASK nije odgovorila na pitanje “Vijesti” da li se, u smislu člana 16 ZSK, poklonom smatra i poklon koji javni funkcioner primi od svojih podređenih, zbog prelaska sa jedne na drugu javnu funkciju.

Đurović je obećao da će se raspitati kod ASK u vezi sa ovim poklonom.

“U svim firmama ljudima se kupuje poklon kad im istekne funkcija, kad odlaze u penziju,... Mislim da ASK ne tretira tu vrstu poklona, jer tada niko nikome ne bi ništa poklanjao”, istakao je Đurović.

U članu 18 ZSK stoji da, ukoliko se utvrdi da je prigodni poklon veće vrijednosti od vrijednosti iz člana 16, poklon se predaje na raspolaganje organu vlasti u kojem javni funkcioner vrši funkciju i postaje državna imovina...

Bonus video: