Ekonomista riješio da se bavi stočarstvom

Do Sasovića se iz grada stiže za 15 minuta, pa mnogi Novljani imaju kuće ili vikendice gdje borave povremeno ili tokom čitave godine. Sa pogledom na zaliv, skoro na samom kraju sela, nalazi se imanje Dabovića koji nekoliko decenija unapređuje i širi svoju farmu ovaca
107 pregleda 11 komentar(a)
Stočarstvo, Foto: Slavica Kosić
Stočarstvo, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.01.2015. 20:56h

Srđa Dabović je jedan od rijetkih mještana sela Sasovići u zaleđu Herceg Novog koji se bavi stočarstvom .

Ovaj vitalni i preduzimljivi 78-godišnjak ima farmu sa nekoliko stotina ovaca. Kaže da je nakon stresnog života u gradu gdje je radio kao ekonomista, odlučio da se vrati u rodno selo i da mu život na farmi predstavlja veliko zadovoljstvo.

Do Sasovića se iz grada stiže za 15 minuta, pa mnogi Novljani imaju kuće ili vikendice gdje borave povremeno ili tokom čitave godine. Sa pogledom na zaliv, skoro na samom kraju sela, nalazi se imanje Dabovića koji nekoliko decenija unapređuje i širi svoju farmu ovaca.

“Ovim poslom bavim se preko 20 godina, od kako sam kao ekonomista otišao u penziju. Odlučio sam da se vratim u rodno selo i da se bavim ovčarstvom. Treba velika volja za to, a ja je imam. Jedino mi sada malo godine smetaju”, priča Srđa i dodaje da se sa mlađim ljudima, koji mu pomažu i on osjeća mlađe

Srđan Dabović

“Nekada je na farmi bilo i do 700 ovaca, sada ih je oko trista. On objašnjava da je smanjio stado jer su troškovi veliki, ali se nada da će posao ponovo krenuti i da će ovaca biti više. Farma je formirana kao privredno društvo doo. Besprekorno uređeni torovi, hangar za sijeno, ostave, ukazuju na veliku posvećenost i ozbiljan rad na farmi.

Dabović kaže da je bitno da ministarstvo poljoprivrede podrži proizvođače mesa, posebno u periodu pristupa EU “bitno je da znamo pravila”.

“Tržište je posljednjih godina problematično, jer samo jedan mesar otkupljuje ovčetinu i jagnjetinu, a jagnjad kad prispiju, ne mogu čekati”, kaže Dabović.

Srđi na farmi pomaže dvoje zaposlenih, ponekad angažuje još nekoga. Mladi uglavnom nijesu zainteresovani da rade na farmi, iako se od stočarstva može solidno živjeti. A bez mladih na selu nema budućnosti, ocjenjuje Dabović.

Bonus video: