Baković: Posao zaštite ljudskih prava i sloboda nikada nije završen

126 pregleda 3 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Šućko Baković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.01.2015. 13:44h

Zamjenici zaštitnika za ljudska prava i slobode, Zdenka Perović i Siniša Bjeković, položili su danas zakletvu pred predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem, koji im je poručio da treba da budu autonomni od svih uticaja vlasti.

On je kazo da zamjenici Ombudsmana treba da budu autonomni od izvršne i zakonodavne vlasti.

Krivokapić je kazao da je uvjeren će institucija Ombusmana, u novom sastavu, imati više kapaciteta. »Parlament će biti u obavezi da vas pomogne, zaštiti, afirmiše«, poručio je Krivokapić.

Zaštitnik za ljudska prava i slobode, Šućko Baković, upozorio je da je institucija Ombudsmana u veoma delikatnoj situaciji.

"Ustavna pozicija institucije je veoma jasna, pruža veliku autonomnost. Koliko ćemo biti samostalni i nezavisni, u prvom redu zavisi od nas, od mene kao čelnog čovjeka u instituciji i mojih najbližih saradnika", kazao je Baković.

On smatra da institucija Ombudsmana nije, kako je rekao, osvojila punu samostalnost i nezavisnost u mjeri u kojoj joj to Ustav daje, navodeći da ne misli da je to rezultat slabosti institucije.

Baković je ocijenio da su, za ostvarivanje misije institucije i njene uloge u sistemu, u prvom redu značajni kadrovi.

"Uvjeren sam da su kadrovi, koji danas polažu zakletvu, zaslužuju da obavljaju tako značajnu funkciju i da će institucija sa ovakvim kadrovima uspjeti u očekivanoj misiji", kazao je on.

Baković je poručio da posao zaštite ljudskih prava i sloboda nikad nije završen posao, ni u, kako je naveo, najdemokratskijim društvima, pa ni u Crnoj Gori.

"Postojimo deset godina, to je relativno kratak rok za jačanje institucije i dobijanje pozicije koje ima u sistemu Crne Gore", smatra on.

On je ocijenio da je najbitnije za bilo koju instituciju da ima stručne, posvećene i sposobne kadrove, ljude koje, kako je rekao, poznaju ljudska prava i imaju iskustva u toj oblasti. »To nije nimalo lak, već zahtjevan posao".

"Podrška parlamenta je veoma značajna, jer bez nje, koliko god budemo posvećeni poslu, ne možemo ostvariti našu misiju", rekao je Baković.

Popović: Nadam se da ću ostaviti trag

Zamjenica Zaštitnika, Zdenka Perović, kazala je da radi u toj instituciji od njenog osnivanja.

"Sada sam isto u instituciji ljudskih prava i sloboda i nadam se da ću ostaviti traga i na ovom planu", navela je ona.

Bjeković: Tri odgovornosti

Zamjenik Ombudmana, Siniša Bjeković, istakao je tri odogovrnosti. "Prva je bila glasanje u parlamentu, i izuzetno sam zahvalan svim političkim subjektima koji participiraju u Skupštini na nepodijeljenoj podršci", kazao je on.

Druga odgovornost je, kako je kazao, podrška dijela civilnog sektora u Crnoj Gori, čiji je on predstavnik.

"Treća odogovrnost je privatna i porodična. Ne tako davna iskustva mi govore da su moji preci znali položiti život za pravdu i moral, i ono što mene obavezuje u tom smislu jeste istrajavanje na tim principima na kojima se temelji rad Zaštitnika", naveo je Bjeković.

Bonus video: