Budva: Pušten saobraćaj, jednom trakom još nekoliko dana

Aktivni su alternativni putevi, pa se do Budve može putem Podgorica-Cetinje-Njeguši-Kotor-Budva ili magistralnim putem Podgorica-Nikšić-Vilusi-Grahovo-Lipci
159 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2015. 18:04h

Saobraćaj na ulazu u Budvu je pušten više nego 24 časa nakon što je zatvoren zbog nezapamćenog odrona, javlja TV Vijesti.

Kako je saopšteno iz Direkcije za saobraćaj, naizmjenično se saobraća jednom trakom, i tako će biti još nekoliko dana dok se ne očiste obje kolovozne trake. Do sada je uklonjeno oko 200 kubika kamenja i zemlje sa ulice.

Vozila su se ranije danas naizmjenično propuštala, zbog gužvi i bezbjednosti s obzirom na to da odron, koji je juče oko 12 časova zatrpao put još nije u potpunosti saniran.

Radovi na uklanjanju stijena, kamenja i zemlje odvijaju se usporeno i nije poznato kada će tačno biti uklonjeni.

Kada se obavlja utovar stijena, kamenja i zemlje saobraćaj na ulazu u Budvu se potpuno zatvara.

Reporteru "Vijesti" je na terenu rečeno da tek treba da se minira velika stijena koja pala na lijevu kolovoznu traku iz pravca Budve ka Petrovcu.

Iz Auto-moto saveza, ranije su saopštili da su aktivni alternativni putevi, pa se do Budve može putem Podgorica-Cetinje-Njeguši-Kotor-Budva ili magistralnim putem Podgorica-Nikšić-Vilusi-Grahovo-Lipci.

Na glavnu magistralu između kružnog toka i Zavale u Budvi obrušilo se više od 1.000 kubika stijena, kamenja i zemljišta, a prijete i novi odroni.

Desna kolovozna traka na magistralnom putu kod Zavale, u Budvi, je pročišćena.

Očevidac Željko Mirović sa Cetinja kazao je da je stravično bilo gledati kako se brdo urušava.

"Prvo je palo pola kubika kamena i zemlje na put. Poslije dva-tri minuta došli su neki momci sa kamionom da čiste put, a onda se javila pukotina pri vrhu stijena. Sve to sam gledao i vikao ljudima da se sklone, da bježe... i onda se ovo sve survalo na put. To je bila katastrofa. Da nijesu pobjegli, ostali bi zatrpani. Srećom niko nije stradao, a bilo je dosta vozila“, ispričao je Mirović “Vijestima”.

Jovan Martinović tvrdi da su sekunde dijelile da se stijene ne uruše na njegov automobil.

Urbanisti nacrtali i solitere

Odron se dogodio na samo pedesetak metara od placa firme “Global Montenegro”, koju je osnovao premijer Milo Đukanović sa Vukom Rajkovićem.

Riječe je o kompleksu od dva hektara na brdu Košljun, gdje je predviđena gradnja turističkog naselja. Na toj i susjednim parcelama, koje se nalaze na nestabilnom terenu, urbanisti su ucrtali zgrade za tržište i apartmane, čak i soliter od devet spratova.

Priroda, ali i ljudski faktor, "kumovali" velikom odronu

Nepovoljan geološki sastav, veliko kolebanje temperature vazduha i obilna kiša doveli su do odrona, smatraju stručnjaci.

"Problem je nepovoljan geološki sastav zemljišta, jer se krupni blokovi stijena nalaze u glini i zemlji. Kiša je vremenom izlokala zemlju i oslobodila krupne blokove”, kazala je Zorica Božović, ocijenivši da se situacija nije mogla preduprijediti.

Ona je pojasnila da izgradnja predstvlja vrlo složen poduhvat:

"Ispod puta je more, iznad nestabilna kosina, a tu je i snop infrastrukture - od regionalnog vodovoda i tekelomunikacija, do energetskih kablova...”

Kolega iz Direkcije, gelolog Miodrag Bakrač, ocijenio je da je glavni krivac nepovoljna geologija, potpomognuta obilnom kišom i velikim kolebanjima temperature:

"Zbog toga je došlo do odrona oko 200 kubika stijena i zemlje na kolovoz”.

Profesor podgoričkog Građevinskog fakulteta dr Radenko Pejović smatra da bi, nakon uklanjanja odrona, stručnjaci trebalo da procijene “postoji li opasnost od novih odrona, ugrožavanja saobraćaja i ljudskih života”.

On smatra da je nepovoljnu geologiju “pokrenuo” ljudski faktor:

"Taj prostor je posljednjih godina u požarima ostao bez biljnog pokrivača, što drastično povećava snagu i učinak erozije i onda nepovoljan sastav zemljišta postaje ozbiljan problem”.

Galerija

Bonus video: