Bakrač: Nije se mogao spriječiti odron

Rađenović je dodao da su na licu mjesta predstavnici Ministarstva saobraćaja, Inspektorata za puteve, Direkcije za saobraćaj, Crnagoraputa
12 komentar(a)
Budva odron, Foto: Vuk Lajović
Budva odron, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.01.2015. 17:16h

Gradonačelnik Budve Lazar Rađenović kazao je da se sve čini kako bi se do večeras jedna traka osposobila za naizmjeničan saobraćaj, nakon što se odronilo brdo na magistrali kod Zavale.

"Konačan stav će dati nadležni inspektor. Već sada je desna traka osposobljena za eventualne hitne slučajeve. Nešto prije 12 časova se dogodio izuzetno veliki odron na Jadranskoj magistrali na potezu između kružnog toka i raskrsnice na Zavali. Magistralu je zatrpalo oko 250 kubika zemlje, stijena i potpuno je prekinut saobraćaj", kazao je Rađenović.

Saobraćaj je obustavljen na toj dionici, a saobraćaj u pravcu Cetinja preusmjeren je preko Njeguša, dok je do Bečića jedino moguće stići pješke. U Budvi su zbog odrona nastale velike saobraćajne gužve.

Na uklanjanju odrona, koje je počelo u 14 časova, angažovana je operativa kompanije "Gugi komerc". Oni su za oko pola sata probili odron i od zemlje "oslobodili" desnu kolovoznu traku iz pravca Budve prema Petrovcu.

Rađenović je dodao da su na licu mjesta predstavnici Ministarstva saobraćaja, Inspektorata za puteve, Direkcije za saobraćaj, Crnagoraputa.

"Trenutno su pokrenute aktivnosti kako bi se do večeras osposobila jedna traka za naizmjenični saobraćaj. Sjutra će se nastaviti sa radovima kako bi se cijeli odron uklonio, a ujedno će nadležni uraditi i analizu kako bi sve to bilo urađeno na bezbjedan način. Mehanizacije ima dovoljno, loše vrijeme nam ne ide na ruku" kazao je Rađenović koji je bio na licu mjesta.

Prema njegovim riječima, na sreću niko nije stradao.

"Po našim informacijama, koje smo dobili iz Centra bezbjednosti i od očevidaca, srećom niko nije nasttradao. Ovaj put je kao što je poznato izuzetno frekventan. Zato je vrlo bitno da se na ovoj dionici izgrade četiri trake i to je investicija koju vodi Direkcija za saobraćaj. Tender je u toku i to bi konačno riješilo ne samo pitanje bezbjednosti već bi omogućilo komforan tok saobraćaja", kazao je Rađenović.

Savjetnik u Direkciji za saobraćaj Miodrag Bakrač kazao je da je preostalo je da se očiste rubni djelovi kosine da bi koliko-toliko obezbijedili bezbjednost saobraćaja u tokom večeri.

"Na putu će biti predstavnici saobraćajne policije, postavljena će biti svjetlosna signalizacija", naveo je Bakrač.

On je naveo da se odron nije mogao spriječiti, jer je riječ o izuzetno nestabilnoj kosini u dužini od 600 metara.

"I ranije su se ovdje dešavali odroni, sa ovih padina je bilo kretanje materijala. Ona je prepoznata kao takva i obuhvaćena je izgradnjiom bulevara. U toku je tenderska procedura i nadamo se da ćemo sa radovima početi u toku ove godine“, kazao je Bakrač.

Prema njegovim riječima čim dozvole vremenski uslovi, ekipe će obići teren padine iznad kosine, kako bi se procijenilo stanje.

"Tek tada ćemo znati da li ćemo ručno izvršiti miniranje, ili odraditi neke druge stvari, eventulano postaviti zaštitu“, kazao je Bakrač odgovarajući na pitanje kako će biti zaštićen teren.

Bonus video: