Usvojena Informacija o zaključivanju Ugovora o osnivanju "Naučno-tehnološkog parka Crne Gore"

"Naučno-tehnološki park će biti mjesto saradnje, zajedničkih projekata, edukacije, razmjene ideja, poslovnih povezivanja, na način koji već postoji u našoj zemlji, ali nije dovoljno vidljiv"
392 pregleda 0 komentar(a)
Ministarka nauke Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević
Ministarka nauke Sanja Damjanović, Foto: Savo Prelević

Informacija o zaključivanju Ugovora o osnivanju "Naučno-tehnološkog parka Crne Gore" usvojena je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore. Time je i formalno uspostavljena nova institucija, kao centralna u naučno-inovacionom ekosistemu u našoj zemlji, nakon što je krajem prošle godine ugovor prihvatio i Upravni odbor Univerziteta Crne Gore, saopšteno je danas iz Ministarstva nauke.

U saopštenju se dodaje da Naučno-tehnološki park predstavlja fizičku infrastrukturu – kapitalni objekat površine oko 13.000 metara kvadratnih u okviru univerzitetskog kampusa, ali još važnije, infrastrukturu koja će uspostaviti nove veze između privrednih subjekata i univerziteta.

"Na taj način želimo da podstaknemo dinamiku u tranziciji naše privrede ka privredi baziranoj na znanju. Naučno-tehnološki park će biti mjesto saradnje, zajedničkih projekata, edukacije, razmjene ideja, poslovnih povezivanja, na način koji već postoji u našoj zemlji, ali nije dovoljno vidljiv. Brojni mladi ljudi usmjeravaju se ka inovacijama kao svojoj poslovnoj šansi, međutim oni često rade samostalno, na inostranom tržištu, bez većeg uticaja na preduzetničku i inovacionu kulturu i širi ambijent u našoj zemlji. Takođe, mnogi iskusni preduzetnici, inovatori i naučnici sa kvalitetnim idejama, potkrijepljenim dugogodišnjim istraživanjima i iskustvom, čekaju neka buduća partnerstva da bi ih ostvarili", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke.

Iz tog Vladinog resora su kazali da im je namjera da NTP bude mjesto na kojem će se inovativni preduzetnici sretati sa naučnicima i studentima, budućim preduzetnicima i investitorima, gdje će se realizovati perspektivne poslovne prilike.

"Očekujemo da će i određene visoko-tehnološke strane kompanije biti zainteresovane da ovdje uspostave svoje habove – mjesta za edukaciju i usmjeravanje zaposlenih, kao i da će inovativni startapovi, mlada preduzeća sa potencijalom brzog rasta i izlaska na šire tržište, u NTP-u imati svoje mjesto", piše u saopštenju Ministarstva nauke.

Naveli su i da je Naučno-tehnološki park umrežen i sa drugim aktivnostima Ministarstva nauke, kao što su centri izvrsnosti, Strategija pametne specijalizacije i Program podsticanja inovativnih startapova.

"Očekuje se da bude jedan od najaktivnijih faktora u implementaciji naših politika nauke, koje su povezane sa inovacijama i tehnološkim razvojem", rekli su iz Ministarstva nauke.

Osnivači Naučno-tehnološkog parka su Vlada i Univerzitet Crne Gore, u odnosu 57:43%.

Objekat se nalazi u Bulevaru Mihaila Lalića u Podgorici, u blizini zgrade tehničkih fakulteta i trenutno je u fazi grubih građevinskih radova.

Završetak izgradnje, ukoliko administrativne procedure i građevinski radovi budu tekli u skladu sa planom, očekuje se do kraja 2020. godine, a Vlada Crne Gore će obezbijediti sredstva, procijenjena na iznos od 8,4 miliona eura.

Bonus video: