Nema saobraćaja zbog straha od novih odrona

Saobraćaj je obustavljen na toj dionici. Saobraćaj u pravcu Cetinja preusmjeren je preko Njeguša, dok je do Bečića jedino moguće stići pješke
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.01.2015. 22:15h

Desna kolovozna traka na magistralnom putu kod Zavale, u Budvi, je pročišćena, ali saobraćaja još uvijek nema jer se čeka odobrenje Direkcije za puteve.

Nezapamćeni odron dogodio se poslije 12 sati u Budvi, kada se više od 1.000 kubika stijena, kamenja i zemljišta obrušilo na glavnu magistralu na Zavali.

Saobraćaj je obustavljen na toj dionici. Saobraćaj u pravcu Cetinja preusmjeren je preko Njeguša, dok je do Bečića jedino moguće stići pješke. U Budvi su zbog odrona nastale velike saobraćajne gužve.

Fdesna

Na svu sreću usljed odrona nije bilo povrijeđenih.

Na uklanjanju odrona, koje je počelo u 14 časova, angažovana je operativa kompanije "Gugi komerc". Oni su za oko pola sata probili odron i od zemlje "oslobodili" desnu kolovoznu traku iz pravca Budve prema Petrovcu. Prisutna je bila i ekipa "Crnagoraputa" koja je ispitavala teren.

U dužini od preko 50 metara uz magistralu brdo je bilo "nabubrilo"pa se zbog kiše koja neprestano pada, strahovalo da će opet doći do odrona.

Služba zaštite i spasavanja Budva sa vatrogasnog vozila vodenim topovima obasipala je brdo kako bi se zemlja dodatno obrušila.

Saobraćajni inspektor budvanske Komunalne policije Ilija Đurović rekao je "Vijestima" da je od odrona očišćena desna kolovozna trake iz pravca Budve prema Petrovcu, ali da će ona biti korišćena samo u hitnim slučajevima.

"Saobraćaj će biti u prekidu dok se ne utvrdi da je magistrala bezbjedna", rekao je Đurović.

Neće biti dozvoljen naizmjenični saobraćaj, jer postoji strah da bi moglo doći od novih odrona.

P

Inženjer Zorica Božović, samostalni savjetnik u Direkciji za saobraćaj, kaže da je ta dionica od raskrsnice do kružnog toka na ulazu u Budvu vrlo nestabilna.

“Vrlo je nepovoljan geološki sastav zemljišta, vremenom je isprana zemlja između krupnih blokova i oni su krenuli”, kaže Božović.

Ona kaže da je vatrogasnim šmrkovima ispran dio zemlje i rubnog materijala koji bi mogao da se odronjava.

“Danas nećemo dirati krupne blokove jer oni praktično drže kosinu”, kazala je Božović.

Ona kaže da je jedna traka očišćena i da će biti ukonjeno ono što bi moglo i dalje da se odronjava i da će kasnije noćas uz potrebnu signalizaciju biti uspostavljen naizmjenični saobraćaj jednom trakom.

Brajović obišao mjesto odrona

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović obišao je lokalitet Zavala u Budvi gdje je danas došlo do odrona, a iz tog resora saopšteno je da će se narednih dana intenzivno raditi na sanaciji i osposobljavanju dionice za bezbjedan saobraćaj. Ministar je razgovarao sa predsjednikom opštine Budva Lazarom Rađenovićem, predstavnicima Direkcije za saobraćaj, Crnagoraputa i Uprave policije čiji službenici regulišu saobraćaj na licu mjesta. “Ministru je saopšteno da se radi na osposobljavanju jedne kolovozne trake za naizmjenično odvijanje saobraćaja i da se to očekuje u sljedećih nekoliko sati. Narednih dana intenzivno će se raditi na saniranju ovog odrona i osposobljavanju ove dionice za bezbjedno odvijanje saobraćaja”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Galerija

Bonus video: