Po Crnoj Gori tražimo naftu, a kao da ne primjećujemo glavni resurs 21. vijeka

56 pregleda 1 komentar(a)
Bijelo Polje rijeka Lim, Foto: Jadranka Ćetković
Bijelo Polje rijeka Lim, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 12.01.2015. 13:05h

Vesna Daković, ekonomski savjetnik u Montenegro Biznis Alijansi (MBA) kazala je da voda predstavlja najveće prirodno bogatstvo koje Crna Gora ima.

"Tražimo naftu, gas, ali vodu ne primjećujemo i ne brinemo mnogo o njoj. Ipak, ovaj resurs postaje sve značajnija tema u svijetu. I nije samo u pitanju voda za piće, već mnogo više. Voda je jedan od najvažnijih proizvodnih faktora u mnogim industrijama, kao i u energetici, poljoprivredi, ali i turizmu. Za razliku od nafte ili gasa, koji kao energenti u industriji, mogu biti supstituisani, voda nema supstitut i nezamjenljiva je. I ne samo što je nezamjenljiva kao egzistencijalna, već je sve više biznis čiji su prihodi u nivou informatičke ili farmaceutske industrije", istakla je Daković.

Ona je dodala da je Crna Gora bogata vodnim resursom.

"Prema "Vodoprivrednoj osnovi Crne Gore" od 2001. godine, Crna Gora spada u bogatija područja vodom u svijetu. Ali, kako ovaj resurs ekonosmki valorizovati? Voda za piće, nije problem, ukoliko ispoštujemo ekološke standarde i očuvamo vode. Zapravo, slabljenje industrije doprinosi kvalitetu crnogorskih voda. Istovremeno, voda je vrlo značajan proizvodni faktor poljoprivrede, energetike i turizma, kao strateških privrednih grana Crne Gore. Prema podacima turističke industrije, 90 posto turista u svijetu bira za svoju turističku destinaciju neki scenario u vezi sa vodom. Takođe 90% transporta roba u svijetu se odvija vodom. Poljoprivreda je na svjetskom nivou potrošač 70-80 posto raspoložive vode. Crna Gora ima prirodne predispozicije i za hidroenergetiku", rekla je Daković.

Po njenim riječima Crna Gora ima na raspolaganju resurs koji je potreban za razvoj pravilno utvrđenih strateških grana razvoja privrede - energetike, poljoprivrede i turizma.

"Možda nam nafta i nije potrebna, jer predviđa se da je budućnost u obnovljivim izvorima energije. A ako ne znamo još uvijek da li imamo nafte, vode, pouzdano, imamo dovoljno. Zato mi u MBA smatramo da je potrebno više pažnje posvetiti ovom dragocjenom resursu Crne Gore. Razviti politike kojima će se obezbijediti integralno upravljanje ovim resursom i ekološko očuvanje raspoloživog vodnog bogatstva. Prema mnogim predviđanjima, voda će biti glavni resurs u 21. vijeka, kao što je 20. vijek označila nafta. Stoga, pametnije je ići u susret budućnosti, nego se okretati prošlosti", zaključila je Daković.

Bonus video: