Opština Budva isplatila sportiste: Klubovima 1,4 miliona eura

Iz lokalne uprave odgovorili su kako nemaju informacije o pojedinačnim honorarima igrača
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2015. 07:31h

Opština Budva nema evidenciju koliko koji fudbaler, rukometaš, odbojkaš, vaterpolista prima honorar, iako za finansiranje pet prvologaških sportskih klubova, poreski obveznici ovog primorskog grada godišnje izdvajaju najmanje 1,1 milion eura.

Fudbalski klub „Mogren“ i Omladinski fudbalski klub „Petrovac“ i dalje su najprivilegovaniji sportski klubovi u Budvi, jer su im prošle godine iz budžeta grada odobreni najveći iznosi, po 260.000 eura.

Lokalna uprava je prošle godine za finanisiranje čak 38 klubova izdvojila 1,4 miliona eura. Pet klubova, dva fudbalska, vaterpolo klub “Budva”, Odbojkaški klub „Budvanska rivijera“ i Rukometni klub „Budvanska rivijera“, uzeli su najviše, ukupno 1,1 milion eura.

Fudbaleri su dobili najviše novca, ali i odbojkaši i vaterpolisti, kojima je na račune VK „Budva“ i OK „Budvanska rivijera“ prošle godine iz budžeta uplaćeno po 245 hiljada eura. Rukometni klub, kada je riječ o visini sume koja se izdvaja iz gradske kase, nalazi se na petom mjestu, sa uplaćenih stotinu hiljada eura.

Opoziciona Socijalistička narodna partija, odnosno odbornik te stranke u Budvi Mijomir Pejović tražio je u pisanoj formi odgovor od opštinskog Sekretarijata za društvene djelatnosti, koliko koji igrač iz ovih pet klubova pojedinačno prima honorar, ali ga nije dobio.

Na zvanično odborničko pitanje od opštinske službe dobio je objašnjenje kako taj sektor „ne vodi evidneciju o primanjima igrača prvog tima navedenih klubova“.

„Sekretarijat ne raspolaže traženim podacima, niti su oni u nadležnosti ovog organa. Nadležnost ovog sekretarijata obuhvata unapređenje sporta i fizičke kulture, učestvovanje u organizovanju sportskih manifestacija, od opštinskog, međurepubličkog i međudržavnog značaja, pripreme programe rada, izvještaje, kao i predloge za finansiranje aktivnosti u ovoj oblasti od interesa za opštinu”, navodi se u odgovoru Sekretarijata za društvene djelatnosti Budve odborniku Pejoviću.

Pejović

Dalje se navodi kako je taj sektor zadužen da “predlaže dodjeljivanje nagrada i priznanja iz ove oblasti, učestvuje u obezbjeđivanju uslova za sportsko-rekreativne aktivnosti djece, omladine i odraslih, kao i druge aktivnosti, koje su u funkciji unapređenja zdravlja i psihofizičkih sposobnosti građana”.

Učestvuje, navodi se u odgovoru, i u obezbjeđivanju uslova za sprovođenje vannastavnih sportskih aktivnosti, pomaže i podstiče sportska društva stvaranjem organizacionih, prostornih i drugih uslova za rad, vodi evidenciju sportskih organizacija, vrhunskih i perspektivnih sportista, stručnih kadrova u sportu i sportskih objekata“.

Za odbornika SNP u Budvi je nedopustivo da se godinama “milioni odlivaju iz opštinskog budžeta, a da se ne zna koliko se daje sportistima, koliki su honorari vrhunskih igrača, koliko se troši na dovođenje pojedinih igrača, kao i koliko klubovi dobijaju novca od prodaje igrača”.

„Nažalost, u sportskim klubovima u Budvi je uspotstvaljen sistem takav da su ulaganja javna, a profit privatni“, rekao je Pejović.

Za zakup na Jazu 30.000

I dok najveći dio novca iz Opštine uzima pet klubova u Budvi, preostala 33 kluba međusobno su prethodne godine podijelile preostali dio sume od 300 hiljada eura.

Budvanska lokalna uprava je, prema finansijskoj evidenciji, prošle godine izdvojila i trideset hiljada eura za zakup sportskih fudbalskih terena na Jazu, koji su izgrađeni na zemljištu starosjedilaca.

Pedeset hiljada eura Opština Budva u 2014. godini je izdvojila za održavanje stadiona u Petrovcu.

Galerija

Bonus video: