Komunalno Podgorica opet nudi kablovsku i internet

137 pregleda 19 komentar(a)
internet, Foto: Shutterstock
internet, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.01.2015. 20:34h

Preduzeće “Komunalne usluge” je i ovogodišnjim Programom rada predvidjelo pružanje novih usluga - kablovske televizije, fiksne telefonije i Interneta.

Prošlogodišnjiim planom je za taj posao, čija je realizacija planirana kroz privatno-javno partnerstvo, bilo planirano 15 miliona eura, a ove godine samo pet miliona eura. Cjelokupni iznos bi, kako se navodi, obezbijedio odabrani poslovni partner iz sopstvenih sredstava ili kreditnih institucija.

U dokumentu se navodi da su “Komunalne usluge” od 2011. godine iz sopstvenih izvora izgradile telekomunikacionu optičku mrežu, dužine 60 kilometara, te da je u ovoj godini planirano njeno proširenje za još 30 kilometara.

“Iz budžeta Glavnog grada su za 2015. godinu za razvoj optičke mreže opredijeljena sredstva od 20.000 eura. Planiramo da se dio sredstava, koji se prihoduje iz poslovanja sa trećim licima, investira u dalji razvoj optičke infrastrukture”, navodi se u Programu rada.

U planu je, kako se navodi, i pilot projekat da se kroz optičke kablove aktiviraju određeni telekomunikacioni servisi, poput prenosa govora zasnovanog na IP protokolu (VOIP) i interneta za pojedine službe Glavnog grada.

“U toku je postupak dobijanja licence za obavljanje navedenih telekomunikacionih servisa kod Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost”, navodi se u dokumentu.

“Komunalnim uslugama” su, kako se navodi, povjereni na upravljanje i održavanje, pored TK i elektroenergetska infrastruktura, čiju je izgradnju finansirao Glavni grad.

“Ta infrastruktura se posljednjih godina značajno uvećala, pa je izvršeno evidentiranje svih objekata, kojih ima preko 143 i za koje ukupna investiciona vrijednost iznosi 7,5 miliona eura. Glavni grad se obratio operatoru distribucije za nadoknadu utrošenih sredstava i očekuje pozitivan odgovor u naredom periodu.

Navedena uplata sredstava izvršiće se u korist budžeta Glavnog grada i Komunalnih usluga”, navodi se u dokumentu.

Društvo po pitanju troškova za električnu energiju za javnu rasvjetu, kako se navodi, konstantno ostvaruje uštede.

Više posla zbog loše infrastrukture

U dokumentu se navodi da je kvalitet izgradnje novih objekata loš, “naročito dio oko izgradnje napojnih vodova ako se radi o kablovskoj podzemnoj mreži”.

"Podzemna kablovska mreža bi trebalo da obezbijedi manji uticaj na okolinu i veću pogonsku sigurnost, ali nepropisnim polaganjem kablova i nepotpunom pripremom terena, često intervenišemo na sanaciji oštećenih kablova”, piše u Programu rada.

Nabavkom ispitnog vozila kojim se može odrediti lokacija oštećenja kabla su, kako se navodi, pronašli i opravili preko 90 kvarova na kablovima na teritoriji Glavnog grada.

Bonus video: