Darko Stijepović: NTO i Gvozdenović hvalili skijališta, a na kraju se desilo najgore

11 komentar(a)
Skijalište Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Skijalište Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 09.01.2015. 14:12h

Darko Stijepović iz NVO "Centar za razvoj Durmitora", u kontekstu nedavne tragedije na Bjelasici u kojoj je poginuo Podgoričanin Stevan Božović, kaže da shodno zakonu, skijališta ne smiju biti otvoreno ako nijesu staze kvalitetno pripremljene, postavljeni svi znakovi i obezbjeđenje ski staza i ispunjeni svi uslovi za bezbjedno funkcionisanje žičara.

"Cilj donošenja zakona je obezbjeđenje sigurnosti na skijalištima ustanovljavanjem procedura koje vlasnik skijališta mora da ispoštuje a razlog donošenja zakona je obezbijeđenje sigurnosti zdravlja i života skijaša. Da bi se zakon sproveo državni organi moraju da preduzimaju mjere nadzora i kontrole. Činjenica je da Uprava za inspekcijske poslove, turistički i drugi inspektori nijesu vršili kontrolu na bilo kom skijalištu u Crnoj Gori a bili obavezni da to urade. Činjenica je da su direktorica NTOCG i Ministar Miodrag Gvozdenović na sva usta hvalili pripremu zimske sezone na skijalištima i čak se hvalisali da su ove godine dali ski centrima 60.000 eura za pripremu skijališta. Na kraju, desilo se najgore", navodi Stijepović u saopštenju za javnost.

On konstatuje da je u Evropi, na mnogo opasnijim skijalištima ali uređenim stazama smrt skijaša nepoznata.

"Službe ski centra Bjelasica nijesu dovoljno učinile za bezbjednost skijaša jer pad sa smrtnim posljedicama nema opravdanja. Priče u medijima pokušavaju zaštititi ski centar i njegove službe. Preminulom je pukla aorta, taman na ulazu u KBC u Podgorici. A šta je bilo prije toga? Postavlja se pitanje odgovornim na skijalištu na Bjelasici u vezi bezbijednosti staza a i osoblju koje je pružalo pomoć povrijeđenom. Šta su preduzeli da do povrede ne dođe i da li su postupali lege artis poslije pada skijaša? Državni tužilac Grujić se pravda da nije obaviješten jer preminuli „nije imao vidljivih povreda“. Dakle, da su povrede bile vidljive (recimo vidljivi, otvoreni lom) oni bi odmah reagovali. Očigledno je da odgovorna lica nijesu uvidjela težinu povreda i da su kasnili sa zbrinjavanjem. Gorska služba spasa mora da odgovori koliko vremena je povrijeđeni čekao na pomoć i kakvu su mu pomoć pružili", konstatuje Stijepović i dodaje da će se na sudu utvrditi da li je to bilo lege artis.

Stijepović izražava sumnju da je izvršen pokušaj prikrivanja odgovornosti u ovom slučaju.

"Iz Uprave policije tvrde da se „radi o nesrećnom slučaju“ što je nedozvoljeno i unaprijed prejudicira neodgovornost skijališta, osoblja koje je trebalo da vodi računa o bezbijednost na stazama i osoblja koje je zbrinjavalo povrijeđenog. “Vis major” nije u domenu policije već oni mogu samo da konstatuju činjenice a ne da daju pravne ocjene. Tužilac mora da istraži razloge pada, povrijeđivanja i blagovremenost zbrinjavanja povrijeđenog skijaša. Ovako se pretvara u potpuno oslobađanje od odgovornosti ski centara. Bez utvrđivanja odgovornosti nećemo imati sigurnost na ski stazama u Crnoj Gori niti će biti pružanja sigurne, kvalitetne i pravovremene pomoći povrijeđenim na svim skijalištima u Crnoj Gori. Ako ova tragedija prođe bez egzemplarnih kazni onda možemonedavno doneseni zakon o skijalištima odmah poslati na deponiju", kaže Stijepović.

Bonus video: