Iz Turske stiže potvrda o starosti maslina

Mjerenja finansira EU, sa podrškom UNIDO, UNDP i Ministarstva ekonomije
207 pregleda 1 komentar(a)
masline, Foto: Radomir Petrić
masline, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 08.01.2015. 20:03h

Maslinari Bara i Ulcinja sa nestrpljenjem iščekuju rezultate analiza starosti odabranih stabala masline u te dvije opštine, koje rade stručnjaci Univerziteta Istanbul u Turskoj. Odabir i uzorkovanje stabala obavila je komisija udruženja maslinara, jesenas, a prilikom njihovog obilaska terena.

Predsjednik barskog udruženja maslinara Ćazim Alković kazao je da je napravljen izbor od 30 stabala u barskoj i 20 u ulcinjskoj opštini.

“Izabrana stabla su na cijeloj teritoriji Bara i Ulcinja, najviše ih je u Mrkojevićima. Pretežno su u maslinjacima u dijelu Komine kod obalske radio-stanice, na Utjehi, u mjestu Ravanj od Velikog pijeska prema Pečuricama kroz Dubravu, ali i u Sutomoru u mjestu Miljevci, te u Šušanju, Dabanovu i Zaljevu. Najstarije su masline u Komini, a interesantno je da smo u Ravnju otkrili cijeli jedan maslinjak, sa dvadesetak veoma starih stabala, o čemu se do sada nije ništa znalo. Maslinari u oba grada su u početku bili skeptični, pa čak na jednom mjestu komisiji nije bilo dozvoljeno mjerenje, kasnije su svi bili zainteresovani”, ističe Alković. Prilikom mjerenja, komisija je utvrđivala obim na zemlji i na visini metar od tla.

Najveća maslina po parametrima bila je u Komini, za koju se i pretpostavlja da je najstarija od svih uzorkovanih, obima 20 metara na zemlji i 15 na obuhvatu na metar od zemlje. Prilikom uzorkovanja, zbog primjene najsavremenijih metoda nije bilo fizičkog oštećenja stabala kao u pređašnjim ovakvim radnjama.

“Krajnji cilj mjerenja koje finansira EU, sa podrškom UNIDO, UNDP i Ministarstva ekonomije Crne Gore, jeste da se utvrdi kako osim stare masline na Mirovici u Starom Baru, u čuvenom maslinarskom podneblju Bara i Ulcinja ima još veoma starih stabala masline. To je početak šire akcije u kojoj će proizvođači maslinovog ulja iz Bara i Ulcinja brendirati svoje ulje proizvedeno od maslina sa stabala starih preko hiljadu godina i tako pokušati da stvore luksuzni proizvod”, zaključuje Alković.

Peričić: Postaćemo poznati, posjedujemo vrijednost

Jedan od utemeljivača starobarske manifestacije Maslinijada i član UO Udruženja maslinara Bara Sadetin Peričić istakao je veliki značaj ovog istraživanja.

“Ako se pokaže da Bar ima još nekoliko stabala poput Stare masline, postaćemo prepoznatljivi širom Evrope. Iako brojnost stabala nije na nivou nekih država u regionu, posjedujemo ambijentalnu vrijednost, na šta ukazuju brojne svjetske studije, koje su barske maslinjake proglasile jednim od najljepših ambijenata u Crnoj Gori”, napominje Peričić .

Bonus video: