Više od 1.500 Župljana bez prevoza: Blokiraćemo saobraćaj, pa neka nas hapse!

"Kad god se raspisuju tenderi nama se prekida saobraćaj po desetak dana. To je samo povezanost Sekretarijata za saobraćaj i prevoznika, trgovina sa đačkim kartama i prodaja linija od strane prevoznika"
0 komentar(a)
autobuski prevoz u Župi, Foto: Svetlana Mandić
autobuski prevoz u Župi, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.01.2015. 19:22h

Sa novom godinom stanovnici dijela nikšićke Župe, njih 1.775 iz Morakova, Bjeloševine, Dučica, Starog Sela i Jugovića ostali su bez autobuskog prevoza.

Problem je nastao, kako tvrde mještani, što je na tenderu za prevoz učenika dobio jedan prevoznik, dok je građane trebalo da prevozi drugi, pa je „Stanišić”, koji je do sada prevozio i đake i građane, odustao od pomenute linije.

"Vjerovatno su “Stanišići”, koji su do sada prevozili i za koje imamo samo riječi hvale, izrevoltirani time što je prevoz putnika i đaka podijeljen, odustali od linije. Rekli su nam da su o odustajanju obavijestili Opštinu, kao i javnost preko lokalne televizije“, kazao je Tihomir Marojević iz Morakova.

U tom selu, koje je najudaljenije u Župi i od Nikšića do posljednjeg autobuskog stajališta ima 25 kilometara, živi 366 stanovnika, a njih 57 je zaposleno.

"Među zaposlenima iz Morakova je i šest medicinskih radnika i deset koji rade u policiji i koji su vezani za dvanaestočasovno radno vrijeme. Tu nema ni petka ni sveca. Autobus je morao biti radi njihove smjene“, priča Marojević koji je sa nekoliko mještana Morakova, na zaleđenoj cesti dočekao novinare kako bi iznijeli problem.

"Nekoliko puta sam zvao potpredsjednika Opštine Dragana Perovića, ali nijednom se nije javio. Shvatam da je možda velika navalica oko snijega i čišćenja, ali ne mogu prihvatiti da se ne javi i da iz Opštine ne znaju za problem. Kontaktirao sam i predsjednika Mjesne zajednice koji je kazao da će posredovati kod Perovića, ali ni njemu se, kako je rekao, nije javio nego ga je mejlom kontaktirao“, kazao je Marojević.

"Među zaposlenima iz Morakova je i šest medicinskih radnika i deset koji rade u policiji i koji su vezani za dvanaestočasovno radno vrijeme. Tu nema ni petka ni sveca. Autobus je morao biti radi njihove smjene“

Ljubomir Joković tvrdi da je svakog januara, kada je zimski raspust, situacija ista.

"Kada nema đaka, izvisimo i tog mjeseca moramo ići pješke, taksijem, kolima. Tako je svake godine“, kazao je Joković.

Ni njegov zemljak Mišo Ćorović ne vjeruje u slučajnost jer ih je, kako tvrdi, previše bilo za sve ove godine.

Mišo Ćorović, Foto: Svetlana Mandić

"Kad god se raspisuju tenderi nama se prekida saobraćaj po desetak dana. To je samo povezanost Sekretarijata za saobraćaj i prevoznika, trgovina sa đačkim kartama i prodaja linija od strane prevoznika. Kada smo prošle godine imali problem sa prevozom Milan Bošković iz Sekretarijata nam je obećao da se to više nikada neće dogoditi i da će naši predstavnici biti prisutni kada se bira prevoznik, da se vidi šta Župljanima odgovara“, kazao je Ćorović.

Tihomir Marojević je kazao da je upravo Bošković jedini iz lokalne uprave koji se trudi da im pomogne. Zato razmišljaju, ukoliko se problem prevoza ne riješi za nekoliko dana, o radikalnijim potezima.

"Nemoćni smo, zato se dogovaramo da obustavimo saobraćaj na Krstovače, da ne damo nikome da prolazi u Župu, pa neka dođe policija da nas hapsi“, kazao je Tihomir Marojević.

Problem sa prevozom nemaju stanovnici ostalih sela u Župi pošto redovno funkcioniše linija Nikšić - Kuta koju drži „Stanišić” prevoz. „Vijestima” se iz lokalne uprave, na brojeve dostupne redakciji, niko nije javljao.

Stanišić: Angažovan privremeno, savjetovao sam da jedan prevozi sve

Vesko Stanišić, prevoznik koji je do 31. decembra držao liniju Nikšić – Morakovo, kazao je da je na toj relaciji angažovan privremeno. “U januaru 2014. 'Marušić', koji je do tada imao liniju do Morakova, odustao je od te linije. Iz Opštine su me pozvali i zamolili da privremeno držim liniju do raspisivanja tendera kako mještani ne bi bili bez prevoza. Prihvatio sam i dobio privremeno rješenje, tj. aneks ugovora“, kazao je Stanišić.

U martu je Ministarstvo prosvjete raspisalo tender za prevoz đaka i isti, zbog određenih nepravilnosti, poništio u aprilu, da bi novi konkurs bio raspisan u novembru.

"Savjetovao sam ljude iz Opštine da to ne bude samo konkurs za prevoz đaka već da se ujedini linija za građane i učenike i da isti prevoznik prevozi i jedne i druge. To se nije dogodilo i u novembru je 'Kovačević' dobio da prevozi đake do Morakova. Kako mi se ne isplati da na toj relaciji vozim samo građane ja sam, kako to zakon nalaže, 1. decembra obavijestio Opštinu da od 1. januara neću više držati liniju do Morakova“, kazao je Stanišić.

Prema njegovim riječima o odustajanju od linije koju je privremeno držao obavijestio je i javnost preko lokalne televizije.

"Iz Opštine su mi rekli da će prvog radnog dana nakon praznika, 12. januara, raspisati tender za prevoz građana do Morakova koji će biti na vremenski period od pet godina. Ne vjerujem da ću konkurisati. Žao mi je mještane, ali to nije do mene. Na relacijama koje držim prevozim 960 učenika i to mi je prioritet“, kazao je Stanišić.

Mjesečna karta za učenike do Morakova iznosi 25 eura, dok radnici istu kartu plaćaju 40 eura.

Bonus video: