Mihailo: Božić ne može čestitati onaj koji crnogorske crkve pretvara u raško-moravski stil

Prema njegovim riječima, pojedini crnogorski političari vrijeđaju državu Crnu Goru, a njen noseći stub, Crnogorsku pravoslavnu crkvu žele da istisnu kako bi nestala i Crna Gora i Crnogorci
115 pregleda 220 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2015. 12:01h

Za Hristov Božić nesumnjivo svjedoče njegova djela, smrt i Vaskresenje. Da nije bilo Blagovijesti ne bi bilo ni Božića, ni Bogojavljenja, ni Velikog Petka ni Subote, ni Duhova. Ne bi bilo uopšte Hrišćanske Crkve ni našega spasenja. Bez vas, dragi moji Crnogorci ne bi bilo ni Crne Gore, ni Crnogorske pravoslavne crkve, kazao je u Božićnoj poslanici mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

A sve se, dodaje on, zbilo na današnji dan po zapovijedi Cara Nebeskoga prvo u Vitlejemu, a potom u čitavom svijetu.

"Presveta Bogorodica rodi u pećini blizu Vitlejema Bogočovjeka Hrista, a čin rođenja Sina Božijeg kao čovjeka označi u čitavom svijetu prvi dan hrišćanske ere. Ljudski rod je dugo očekivao rođenje Hristovo da mu donese sreću, zadovoljstvo i blagostanje na zemlji, ali nasuprot tome dočeka ga neprijateljski i razbojnički. Za dugo očekivanog gosta ne bi mjesta do jednog u memljivoj, mračnoj Vitlejemskoj pećini. Njegovi protivnici sude mu, pljuju ga, razapinju ga na krst. Slična bijaše, a i danas je sudbina naše Crne Gore!“, istakao je mitropolit Mihailo

On je dodao i da su značajni velikani svijeta Crnu Goru nazvali slobodnom zemljom, divili su joj se kao simbolu pravde, nepokornosti, istine i slobode.

"Današnji velikani vide u njoj velikog hrišćanskog mučenika razapetog na krstu, koji strada samo zato što više od ikoga širi barjak na kojem stoje načela i najviši principi hrišćanstva, ljudskog roda i čovjeka od kad postoji na našoj nemirnoj planeti. Nek nas gaze radi svojih ličnih interesa i razapinju nas na krts, kao nekad Božijega Sina Hrista. Na stolici Svetog Petra Cetinjskog u Cetinjskom manastiru, izrazu moći i autoriteta crnogorske države i njenom simbolu, ne sjedi njegov nasljednik, niti se na Ivanovom gumnu nalaže crnogorski badnjak", kazao je mitropolit Mihailo.

Poručio je Crnogorcima da moraju biti svjesni vlastitog raspeća.

"Jer vam Božić ne može čestitati onaj čije je srce nečisto, ispunjeno mržnjom, zlobom i klevetom i u službi širenja nacionalne i vjerske mržnje koja je još uvijek nekažnjena; ruku nečistih od rušenja i devastacije crnogorskih svetinja (crkava i manastira) i njihovog pretvaranja u raško-moravski stil", istakao je mitropolit Mihailo

Prema njegovim riječima, pojedini crnogorski političari vrijeđaju državu Crnu Goru, a njen noseći stub, Crnogorsku pravoslavnu crkvu žele da istisnu kako bi nestala i Crna Gora i Crnogorci.

"Sa ovog mjesta im poručujemo da mi znamo da "te, nekolike laste ne čine proljeće" i da će dok ima nas biti i Crne Gore i Crnogoraca. Možemo im reći i to da dok traje naše raspeće, jača naša hrišćanska snaga, razum i spremnost na praštanje, dijalog i pomirenje. Praštanje i pomirenje mogući su samo na osnovama pune istine i temeljima božanske i ljudske pravde. Spremni smo da zagrlimo jedni druge, čak i one koji od zlobe ne mogu da nas vide i koji nam rado čine svaku pakost i poručujemo im danas: "Opraštamo vam radi Božića, jer ne znate šta inite!“ Dragi moji Crnogorci i Crnogorke u Crnoj Gori i dajaspori srećan vam Božić.“, poručio je mitropolit Mihailo.

Bonus video: