Petarde nijesu gruvale kao ranije

U Hitnoj pomoći u novogodišnjoj večeri nijesu imali pacijente sa povredama od upotrebe pirotehnike
5 komentar(a)
Hitna pomoć, Foto: Vesko Belojević
Hitna pomoć, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.01.2015. 07:54h

Za razliku od prethodnih godina, u Hitnoj pomoći u novogodišnjoj večeri nijesu imali pacijente sa povredama od upotrebe pirotehnike. U mnogim djelovima grada, bilo je uočljivo, da je ulazak u 2015. godinu protekao sa manje pirotehnike, nego prethodnih godina.

Iz menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore saopšteno je da su 31. decembra imali 53 pregleda, 35 kućnih posjeta pacijentima, dok su 15 transportovali u Urgentni blok Kliničkog centra.

Prvog dana 2015. godine imali su 167 pregleda, 25 kućnih posjeta, a 42 pacijenta transportovana su u Urgentni centar.

"Ukupno za dva dana primili smo 10 pacijenata sa povredama, koje nijesu bile od petardi i pirotehnike", kazali su "Vijestima" iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Iz Domova zdravlja apelovali na mlade i djecu da, u susret praznicima, izbjegavaju korišćenje pirotehničkih sredstava, koja mogu ostaviti trajne posljedice po zdravlje.

"Posebno apelujemo na roditelje, koji, uprkos upozorenjima stručnjaka, najčešće ne zabranjuju djeci upotrebu petardi, već ih, nasuprot tome kupuju, ne razmišljajući da na taj način ugrožavaju bezbjednost i svoje ali i ostale djece”, upozorili su.

Ukazali su da veoma važnu ulogu u suzbijanju ilegalne prodaje pirotehnike i mogućnosti da dođu u ruke maloljetnika, imaju i vlasnici trgovinskih radnji i pijačnih tezgi, koji ne treba da nabavljaju petarde ili da ih barem ne prodaju djeci.

I dok u Hitnoj pomoći nije bilo previše intervencija za novogodišnje praznike, vatrogasci su imali pune ruke posla.

Oni su, od 31. decembra do 2. januara u podne, imali 35 požara.

Komandir Vatrogasne jedinice Vidak Đelević kazao je da su u novogodišnjoj noći imali 14 intervencija u zatvorenim prostorima na Zabjelu, Koniku, u Tuzima.

Bonus video: