Reakcije nadležnih da budu brze i javne

3 komentar(a)
Ivana Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ivana Vujović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.01.2015. 20:41h

Reakcije nadležnih na slučajeve nasilja prema LGBT osobama moraju biti brze i javne, kako bi se prevenirali svi naredni napadi, poručeno je iz nevladine organizacije Juventas.

"Juventas najoštrije osuđuje napad na LGBT aktivistu LGBT Foruma Progres i LGBTIQ Socijalnog Centra. Duboko smo zabrinuti zbog najnovijeg bezumnog fizičkog napada motivisanog mržnjom prema seksualnom identitetu različitom od heteroseksualnog“, saopštila je izvršna direktorka te nevladine organizacije, Ivana Vujović.

Prema njenim riječima, crnogorsko društvo u cijelini, uključujući sve institucije sistema, mora biti istrajno u namjeri da zaštiti sve svoje građane od onih koji prelaze zakonske granice nanoseći štetu drugim osobama.

"Uzevši u obzir okolnosti koje su opisane u saopštenju LGBT Foruma Progres, od policije očekujemo da u što skorijem roku počinioce ovog gnusnog čina privede pravdi“, navela je Vujović.

U Juventasu očekuju i da se učine dodatni napori ka rasvjetljavanju dosad neriješenih napada na ličnosti i imovinu motivisanih mržnjom prema LGBT osobama.

"Uzimajući u obzir i da se samo manji broj slučajeva nasilja prema LGBT osobama zvanično prijavi, rekacije nadležnih moraju biti brze i javne, kako bi se prevenirali svi naredni napadi“, kazala je Vujović.

Kako je rekla, u Juvenutasu se nadaju da će godinu pred nama obilježiti izostanak daljih napada motivisanih mržnjom prema LGBT osobama, istinski izostanak diskriminacije u svim sektorima.

"Te veći stepen razumijevanja koncepta jednakosti, različitosti, prava ali i seksualnosti među donosiocima odluka, pružaocima usluga, u sistemu obrazovanja i među opštom populacijom“, saopštila je Vujović.

Bonus video: