Ne može se do ulaza i garaža: Svi bi da ugrabe najveći besplatan parking

Iz Opštine Bijelo Polje kažu da se radi o “divljem” parkingu, koji nije definisan Zakonom
3729 pregleda 3 komentar(a)
Uobičajena gužva na parkingu, Foto: Jadranka Ćetković
Uobičajena gužva na parkingu, Foto: Jadranka Ćetković

Stanari Ulice Živka Žižića, iza zgrade Solidarnosti u Bijelom Polju ogorčeni su zbog problema sa parkingom koji postoji duži niz godina, naročito od prošle, od kada je to jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje se parking ne naplaćuje.

Na tom prostoru obilježeno je 20 parking mjesta, dok je, po pričama stanara, oko 70 mjesta slobodno.

Oni kažu da zbog velikog pritiska vozača koji žele da ugrabe besplatan parking vlada pravi kolaps. U potrazi za slobodnim parkingom često zatvaraju prilaze ulazima i garažama, koje se nalaze u vertikali sa kafićem “La piazza”.

Iako je više stanara pozvalo “Vijesti” da se piše o tom problemu, svi su željeli da ostanu anonimni.

Jedna stanarka je kazala da je taj parking “prava ludnica”, naročito subotom kada je pazarni dan.

“Svi vozači žele da se tu parkiraju, zbog čega nemamo normalan prilaz. Česte su i svađe stanara sa vozačima, zbog čega su se već dešavali incidenti”, kazala je ona.

Drugi stanar je kazao da su sa krovova zgrada ‘prebrojali’ oko 70 parking mjesta na kojima se ne naplaćuje parking, što je razlog za tolike gužve.

“U pitanju je usko grlo i zaista tu često vlada pravi krkljanac. Ne vidimo na koji način može da se riješi problem, i zato pozivamo nadležne da reaguju. Problem je što se vozači često parkiraju do ulaza, ometajući stanarima prilaze. Još je gore kada padne kiša”, kazao je jedan od stanara.

U Parking servisu kažu da je problem evidentan naročito od prošle godine, ali da nadležnost tog preduzeća počinje i završava se naplatom parking mjesta.

Direktor Parking servisa Ismar Ćorović je kazao da taj problem postoji, s obzirom na to da je u tom uskom grlu slijepa dvosmjerna ulica, u kojoj bi obilježavanje parkinga bilo moguće jedino zatvaranjem jedne trake, što je nemoguće.

“Na tom dijelu postoji oko 20 obilježenih mjesta, a veći prostor nismo obilježili jer nije predviđeno DUP-om. Prema našim saznanjima, na platou duž zgrade Solidarnosti su se nalazile kotlarnica i cistijerne za grijanje te zgrade, zbog čega parkiranje na tom dijelu nepropisno”, kazao je Ćorović, precizirajući da svi koji se parkiraju na tom platou iza zgrade mogu biti prekršajno kažnjeni.

Iz tog servisa predlažu da stanari zgrada plaćaju mjesta u garaži za mjesečnu naknadu od 15 eura, ili 10 eura na obilježenim mjestima duž Ulice Živka Žižića.

Iz Opštine je kratko saopšteno se radi o “divljem” parkingu, koji se nalazi između tih stambenih zgrada, koji evidentno nije definisan Zakonom o etažnoj svojini.

Bonus video: