Grbović: U 2015. ulazimo sa više optimizma

Najveći problem koji već duže vrijeme tišti Nikšić je veliki broj stečajeva i nedostatak zapošljavanja posebno mladih ljudi. Ali, čini mi se da su počeli neki povoljniji vjetrovi da duvaju“
68 pregleda 3 komentar(a)
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
SO Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 30.12.2014. 12:18h

Ova godina je, prema riječima predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, bila godina finansijske konsolidacije grada pod Trebjesom.

"Prošlo je 20 mjeseci od kada je ova lokalna vlast došla na čelo Nikšića. Za to vrijeme uspjeli smo da isplatimo 23 plate, što je u ovim uslovima zavidan uspjeh, smanjeni su dugovi po komercijalnim kreditima sa 12 miliona na šest, značajno su smanjeni dugovi za dobavljače, stipendije, prema političkim partijama, odbornicima, za stambene kredite, tako da u narednu godinu ulazimo spremniji i sa više optimizma“, kazao je Grbović na novogodišnjem koktelu.

U toku 2014.godine urađeno je nekoliko infrastrukturnih i kapitalnih investicija, poput treće trake u Kusidama, obilaznica, dio Bulevara 13.jul. Nije zaobiđena, kako je kazao Grbović, ni poljoprivreda i zajedno sa resornim ministarstvom urađeno je nekoliko vodovoda i pet vještačkih akumulacija u Banjanima i Goliji. I za 2015.godinu predsjednik Opštine najavljuje nove investicije – rekonstrukciju gradskog trga, rekonstrukciju bazena u Sportskom centru, nastavak gradnje Bulevara... Planirana je i izgradnja dvije zgrade za raseljena lica od sredstava Centralne evropske banke, Elektroprivreda namjerava da prevede voda rijeke Zete u Krupac i Slano, a u martu bi trebalo da počne gradnja vjetrogeneratora na Krnovu, investicije vrijedne oko 120 miliona eura.

"Najveći problem koji već duže vrijeme tišti Nikšić je veliki broj stečajeva i nedostatak zapošljavanja posebno mladih ljudi. Ali, čini mi se da su počeli neki povoljniji vjetrovi da duvaju“, smatra Grbović.

Tu su, prema njegovim riječima, Toščelik, a i Metalac i Boksiti su u mnogo boljoj poziciji nego ranije. Grbović se nada i većim investicijama, kako domaćim tako i stranim, privatnim preduzetnicima koji će pomoći stabilizaciji finansija Opštine i obezbjediti nova radna mjesta. Opština Nikšić je u prethodnom periodu imala pomoć donatora u vrijednost preko 800 hiljada eura.

"Na polju kulture postigli smo zavidne uspjehe zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom kulture. Kroz Program podrške razvoju kulture u toku ove godine realizovano jebBlizu 300 programa. Tu su i festivali, poput Lake festa, koji je poznat i u okruženju, Bedem fest, Gitar fest, obnovljeni su Festival glumca i književni susreti. Čim je kultura počela da se razvija to je dobar signal za sve nas“, zaključio je Grbović.

Bonus video: