Vlahović: Za mene je završena priča o plagijatu

"Svi dokazi - moj originalni rad, potvrde da je prošao zahtjevnu proceduru od inostranih recenzenata, potvrde o objavljivanju, dostavljeni su uredno u rokovima i na nivou utvrđenom akademskom procedurom"
58 pregleda 30 komentar(a)
Sanja Vlahović, Odbor za prosvjetu, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Odbor za prosvjetu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.12.2014. 12:22h

Ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da su je mjesecima napadali na političkom i ličnom planu, poručujući da tome nije mjesto na akademskom terenu.

Vlahović je reagovala na optužbe da je njen rad “Destinations’ competitiveness tourism” plagijat.

Ona je kazala da se uzdržavala od komentara zbog, kako je navela, autonomije univerziteta, poručujući da su Senatu dostavljeni materijalni i formalni dokazi o neutemeljenosti optužbi.

“Nakon toga je potvrđeno da nema ni zakonskog, ni materijalnog osnova da se protiv mene vode bilo kakvi postupci”.

“Više od dva mjeseca vodi se politička i lična borba protiv mene, koja je direktno imala za cilj da diskredituje moju ličnost, a time i sve rezultate koje sam sa svojim timom ostvarila”, rekla je Vlahović u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Ona je “onima koji su u prljavoj i brutalnog igri učestvovali” poručila da se političke borbe vode na političkom, a ne akademskom terenu.

On je rekla da to što se nije ranije oglasila ne znači da se krila ili isključila iz procesa, već nije ”lažnim istraživanjima, spektakularnim izjavama i demantijima opskrbljivala medije koji nemaju drugi izbor nego da kreiraju senzacije u marketinške svrhe”

”Zato, izađite na svjetlo i stavite svoju ličnost i svoj rad na političku pozornicu”, kazala je Vlahović.

Ona je naglasila da se autonomija i akademske procedure univerziteta i naučnih institucija moraju poštovati, a ne pretvarati u ”politički poligon za obračune”.

”Dok sam na ovom mjestu, boriću se da se napravi okvir koji će dati jednaku šansu za sve i postaviti kriterijume kako bi naša naučna i akademska zajednica spremna ušla u evropsku porodicu”, rekla je Vlahović.

Ona je objasnila i da njen gotovo dvadesetogodišnji rad u akademskoj zajednici nije došao u pitanje.

”Moje sudije bili su moji studenti, profesori i kolege sa kojima sam tada, a i danas sarađujem, bez mrlje, pokvarenih i izopačenih namjera poput njihovih”, poručila je Vlahović.

On je rekla da to što se nije ranije oglasila ne znači da se krila ili isključila iz procesa, već nije ”lažnim istraživanjima, spektakularnim izjavama i demantijima opskrbljivala medije koji nemaju drugi izbor nego da kreiraju senzacije u marketinške svrhe”.

”Bila sam tu i radila svoj posao, disciplinovano čekajući rezultate rada, čak i diskutabilno formirane komisije, ali u domenu autonomije univerziteta. Svi dokazi - moj originalni rad, potvrde da je prošao zahtjevnu proceduru od inostranih recenzenata, potvrde o objavljivanju, dostavljeni su uredno u rokovima i na nivou utvrđenom akademskom procedurom”, objasnila je Vlahović.

Ona je poručila da je odlukom Senata za nju priča o plagijatu završena.

Njen advokat, Velibor Marković, kazao je da je Senat Univerziteta Mediteran stavio van snage odluku o imenovanju stručne komisije za provjeru plagiranja tuđeg autorstva u naučnom radu ne samo iz formalnih, već i iz suštinskih, odnosno materijalnih razloga.

Bonus video: