Tivćani za Novu godinu dobili „poklon“: Skuplja voda i kanalizacija

Usluge kanalicije za domaćinstva po metru kubnom koštaće 0,29 eura plus PDV, a za privredu 0,58 eura po kubiku plus PDV
52 pregleda 8 komentar(a)
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Luna, Tivatski zaliv,, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 30.12.2014. 13:06h

Glasovima vladajuće DPS-SDP koalicije lokalni parlament u Tivtu dao je saglasnost na odluku Upravnog odbora lokalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) Tivat o povećanju cijena vode i usluge odvođenja otpadnih voda. Prema novom cjenovniku koji na snagu stupa od 1.februara, građani u Tivtu ubuduće će kubik vode plaćati 0,97 eura plus PDV, dok je cijena za potrošače iz kategorije privrede 1,94 eura plus PDV.

Usluge kanalicije za domaćinstva po metru kubnom koštaće 0,29 eura plus PDV, a za privredu 0,58 eura po kubiku plus PDV.

Cijena vode u Tivtu do sada je iznosila 0,85 eura za građane, odnosno 1,93 eura za privredu uključujući i PDV, dok su usluge kanalizacije sa uključenim porezom, koštale 0,24, odnosno 0,54 eura zavisno od kategorije potrošača. Iz UO VIK-a Tivat naveli su da cijena vode u tom gradu nije povećavana od 2008 godine, a da je u međuvremenu došlo do značajnog povećanja cijena raznih materijala i usluga koji utiču na rad tog preduzeća, ali i značajnog povećanja obima posla ViK-a koji je preuzeo vodosnabdijevanje potrošača u južnom dijelu opštine Tivat i veoma lošu mrežu kojom je do tada upravljao budvanski „Hidromont-Merkur“.

Dotrajala mreža iziskuje velike troškove za obnovu i održavanje a ViK-u su značajno porasli i troškovi amortizacije zbog održavanja u međuvremenu izgrađenih nekoliko desetina kilometara nove kanalizacione mreže u gradu. Poslovanje ViK-a opterećuje u ucjenjivački ugovor koji imaju sa JP Regionalni vodovod Budva koji Tivćane obavezuje da skuplju vodu iz Regionalnog vodovoda, uzimaju čak i kada imaju na pretek jeftinije vode iz lokalnih izvorišta.

„Troškovi Regionalnog vodovoda značajno utiču na poslovanje ViK Tivat, jer smo ugovorom sa tim JP prisiljeni da uzimamo znatne količine vode čak i u periodima kada iz sopstvenih izvora imamo dostupnu kvalitetnu vodu po znatno nižim cijenama.“- stoji u analizi UP ViK Tivat.

Tivatski Vodovod je ove godine JP Regionalni vodovod platio oko 370 hiljada eura,što čini oko 17 odsto ukupnih troškova poslovanja ViK-a. Iz menadžmenta te firme su izračunali da, ako se zadrže postojeće cijene vode i usluga kanalzcaije, ViK Tivat koji spada među najbolja i najuspješnija vodovodna preduzeća u Crnoj Gori, će i pored najvećeg stepena naplate u državi, na kraju 2015 poslovati sa gubitkom od preko 200 hiljada eura. Stoga su sredinom decembra donijeli odluku o poskupljenu vode i kanalizacije sa čime se prekjuče saglasila i vladajua DPS-SDP većina u lokalnom pralamentu, pa Tivćane od februara očekuju znatno veći računi.

Bonus video: