U Kolašinu blokada do proljeća: Opština će moći da isplati samo 1/12 novca

72 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dejan Sinđić
Kolašin, Foto: Dejan Sinđić
Ažurirano: 29.12.2014. 19:42h

Opština Kolašin neće skoro imati kvalitetno pripremljen budžet za narednu godinu. Naredna tri mjeseca potrošačke jedinice će se finansirati na osnovu odluke, kojom je precizirano da će sve lokalne institucije mjesečno dobijati 1/12 od ukupnog ovogodišnjeg iznosa.

Novi sekretar za finansije Goran Rakočević tvrdi da je već sada jasno da će se tekući budžet ostvariti sa ogromnim deficitom.

“Potrebno je obaviti novu i temeljitu analizu budžetskih primitaka i izdataka. Posebno je potrebno analizirati rashodnu stranu i izvršiti potrebne racionalizacije do nivoa uravnoteženja budžeta. Za sve to je potrebno vrijeme koje probija rok do kraja tekuće godine“, kazao je on, napominjući da je prije mjesec i po blokada opštinskog računa bila 1,1 miliona eura.

Nova vlast u Kolašinu je nedonošenjem odluke o budžetu za narednu godinu pokazala da nema finansijski plan, smatraju njihovi prethodnici.

Kako za “Vijesti” kaže šef odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Đorđije Živković, vladajuća koalicija je „sebi oduzela mogućnost da kreira budžetsku politiku“.

Predstavnici izvršne vlasti su ponovili riješenost da neće poslovati kao njihovi prethodnici preko takozvanih “namjenskih” računa. To znači da sve dok se ne razduži preko milion eura blokade nijedan zaposleni u lokalnoj upravi, opštinskim preduzećima i ustanovama neće primiti zaradu. Za sada nije bilo preciznih najava kada će se to dogoditi. Od zaposlenih, među kojima je bar 50 prekobrojnih, očekuju razumijevanje i strpljenje.

“Nema drugog rješenja ukoliko želimo da uđemo u zakonske poslovne tokove. Jasno je ko je odgovaran za blokadu opštinskog računa. Građani od nas očekuju da poštujemo zakon, a poslovanje preko paralelnih računa nije zakonito. Očekujem da će zaposleni u lokalnoj upravi to razumjeti i biti strpljivi”, kaže novoizabrani potpredsjednik kolašinske Opštine Đuro Milošević.

Prema njegovim riječima, deblokiranje računa dogodiće se ubrzo.

On međutim, nije mogao da kaže da li će se to dogoditi narednih nekoliko mjeseci.

Iz Ministarstva finansija su nam obećali pomoć

U novoj vlasti u Kolašinu mnogo očekuju i od Ministarstva finansija.

“ Iz tog ministarstva dobili smo deklarativnu, a očekujemo i konkretnu podršku u rješavanjau ovakavog stanja. Jasno je da treba i očekujemo podršku u poštovanju zakona. Poruka za zaposlene u Opštini je da će se deblokada računa desiti uskoro. Nakon toga biće isplaćene zaostale zarade i uspostaviti dinamika redovnih isplata”, kazao je potpredsjednik Milošević.

Više od vaučera za kupovinu u “Franca” marketu se nije moglo

Od kako je 30. oktobra Željka Vuksanović postala predsjednica Opštine, radnici lokalne uprave nijesu primali plate.

Nedavno je, zahvaljujući ugovoru sa preduzećem “Franca” omogućeno da zaposleni u prodavnicima te firme mogu kupovati u vrijednosti od 300 eura.

“Taj iznos će vraćati u šest rata, od zarada za 2015. godinu. Više se nije moglo”, objašnjavaju u lokalnoj upravi.

Iz Opštine tvrde da zbog blokade računa neće biti problema kada je riječ o održavanju gradskih I seoskih saobraćajnica zimi. Za to je obezbijeđeno dovoljno goriva.

Bonus video: