Dug za smeće blokirao račune

Iz "Čistoće" nijesu objasnili koliko i na koji vremenski period građanima budu blokirani računi koja je procedura naplate
254 pregleda 15 komentar(a)
Čistoća, kontejner, Foto: Luka Zeković
Čistoća, kontejner, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.12.2014. 19:34h

Redakciji „Vijesti” obratilo se nekoliko sugrađana, koji su se požalili da im je zbog duga za odvoz smeća "Čistoći", račun blokiran u bankama.

Građani se žale da ne mogu da raspolažu novcem, a dug je mnogo manji nego što je iznos na računu.

Sugrađanin, koji je želio da ostane anoniman, ispričao je „Vijestima" da je njegov privatni račun u banci blokiran zbog 45 eura duga "Čistoći", a da prije toga nije dobio nikakvu opomenu ili upozorenje.

"Doživio sam neprijatnost kada je trebalo da platim račun karticom, jer je bila blokirana. Plaćam sve poreze ovoj državi i sve sam svojim znanjem i iskustvom stekao, ali ovo nisam očekivao", kazao je sugrađanin.

Iz "Čistoće" su naveli da je jedini efikasan način naplate potraživanja, podnošenje predloga za izvršenje javnom izvršitelju.

"Iako smo u prethodnih nekoliko mjeseci brojnim obavještenjima koje smo objavljivali u medijima, preko našeg sajta i inkasanata na terenu, obavještavali korisnike naših usluga o mogućnosti potpisivanja sporazuma o izmirenju duga u više mjesečnih rata, interesovanje je bilo zanemarljivo u odnosu na broj korisnika koji ne izmiruju svoje obaveze, pa je jedini efikasan način naplate potraživanja bio podnošenje predloga za izvršenje javnom izvršitelju", saopšteno je iz "Čistoće".

Nakon podnošenja predloga za izvršenje, kako su naveli, dalji postupak je, "u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, u nadležnosti javnog izvršitelja".

Međutim, iz "Čistoće" nijesu objasnili koliko i na koji vremenski period građanima budu blokirani računi koja je procedura naplate.

"Građanima je i dalje omogućeno zaključivanje sporazuma o izmirenju duga kojim se omogućava plaćanje u više mjesečnih rata - dug do 100 eura u ratama po pet eura mjesečno, dug preko 100 eura u ratama po 10 eura mjesečno, uz obavezu plaćanja tri posljednja računa prilikom zaključenja sporazuma i redovnosti plaćanja narednih mjesečnih računa", saopšteno je iz "Čistoće".

Na taj način, kako je saopšteno, korisnici usluga neće biti izloženi dodatnim troškovima izvršnog postupka po osnovu utuženja i obračunu kamata.

"Potpisivanje sporazuma omogućeno je i građanima protiv kojih su već podnijete tužbe, koji uz iste uslove prilikom potpisivanja sporazuma imaju i obavezu plaćanja troškova izvršnog postupka", naveli su iz tog Društva.

Bonus video: