Crnogorske institucije nemaju snage da se bave plagijatima

72 pregleda 1 komentar(a)
CEMI
CEMI
Ažurirano: 29.12.2014. 13:57h

Crnogorske institucije nemaju snage ali ni institucionalnih mogućnosti da se bave pitanjem plagijata, saopšteno je na okruglom stolu na temu “Instrumenti borbe protiv akademske prevare”, koji je organizovao Centzar za monitoring (CEMI).

Predsjednik Upravnog odbora CEMI-ja Zlatko Vujović smatra da se otvaranje pitanja plagijata “otvara Pandorina kutija”.

Prema njegovim riječima, ne zabrinjava to što postoje plagijati. već to što “nemamo snage i hrabrosti da se proces izvede do kraja kad se plagijati otkriju”.

On je, osvrćući se na nedavnu odluku Senata Univerziteta “Mediteran” da ne postoji pravni osnov da provjeravaju je li rad ministarke nauke Sanje Vlahović plagijat, kazao da da ustanova koja “pred tim zatvara oči ruši svoju ulogu, ali i ohrabruje studente da koriste tuđe radove”.

“Činjenica da je formirana komisija znači da je postajo pravni osnov. To što na kraju to tijelo nije dalo konretne rezultateje u jednom dijelu obmanjivanje javnosti”, smatra Vujović.

Njega brine i politička odgovornost:”Dva ministra Angele Merkel su ponijela ostavke zbog plagiranja”.

Direktorica Dorektorata za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović istakla je da novi Zakon o visokom obrazovanju tretira problem plagijatu.

“Ako prećutimo takve stvari činimo gore onijma koji su učestvovali u akademskoj prevari ali i onima koji će to ubuduće pokušati”, kazala je ona.

Ana Selić iz CEMI-ja navodi da je neophodno da se statuti univerziteta usklade sa novim Zakonom i da se u njima jasno predvidi procedura za postupak utvrđivanja plagijata:”Treba uvesti višejezične softvere koji će kontrolisati plagiranje”.

Predsjednik Studentskog parlamenta ističe da mali broj fakulteta ima discipliinske komisije koje treba da procijene da li je student koristio nedozvoljena sredstva tokom ispita, te da su ta tijela uglavnom neaktivna ukoliko postoje. Svijetli primjer je, kaže on, Ekonomski fakultet čija se komisija redovno sastaje i radi.

“Ipak, za dvije godine koliko sam po funkciji i član Senata Univerziteta Crne Gore nikada sdtudentu nije izrečena javna opomena, iako je ta mjera predviđena za sitnije prekršaje. Studenti koji su se ogriješili o svoje obaveze uglavnom budu isključeni sa fakulteta na semestar ili cijelu studijsku godinu”, pojasnio je on.

Bonus video: