Stijepović: Dvorana na Žabljaku je razvojni brodolom

"Zbog temperatura koje su oko nule osam mjeseci je najskuplji objekat za održavanje koji postoji i umjesto da zatvore ledenog mamuta čim je temperatura pala oko nula stepeni, političko-sportska birokratija dokazuju svoju oholost i šarlatanstvo finansijskim i sportskim promašajem"
230 pregleda 3 komentar(a)
Sportska dvorana na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Sportska dvorana na Žabljaku, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 29.12.2014. 12:17h

Prednovogodišnji rukometni turnir koji je održan prošle subote u novoj sportskoj dvorani na Žabljaku, direktor NVO “Centar za razvoj Durmitora” Darko Stijepović smatra sportskom megalomanijom i razvojnim promašajem.

"Mega-sportske dvorane na planinskim vrhovima jesu razvojni promašaji. Ova dvorana, rezultat crnogorsko-slovenačkog partnerstva, jeste razvojni brodolom. Zbog temperatura koje su oko nule osam mjeseci je najskuplji objekat za održavanje koji postoji i umjesto da zatvore ledenog mamuta čim je temperatura pala oko nula stepeni, političko-sportska birokratija dokazuju svoju oholost i šarlatanstvo finansijskim i sportskim promašajem.

Da li bi organizovali rukometni turnir u sred zime da pare daju iz svog džepa?", pita se Stijepović u saopšetenju dostavljenom elektronskom poštom i dodaje da se manifestacija odvijala na temperaturi od deset stepeni ispod nule, da su ekipe došle zaleđenim putevima.

Po njegovom mišljenju “nova sportska dvorana je strefila Žabljak kao zla sreća ili zla sudbina, a u stvari to je saobraćajna nesreća zbog pijanstva, čeoni sudar naroda i nedoraslih elita”.

"Za šest mjeseci u dvorani ledenjači je održana fudbalska utakmica djevojčica iz neke škole kod Prokuplja i škole u Žabljaku. Druga utakmica je ovaj prednovogodišnji rukometni turnir djece iz susjednih gradova. Da li je bolje ovu ledaru odmah srušiti jer će inače decenijama biti omča o vratu gorštacima. A i bez leda ova ledena pećina poslije prvih kiša počela je da curka.

Drži vodu dok majstori odu. Srećom, sa nekoliko tuba silikona popraviše dvoranu od tri miliona eura. Brđanska elita mora da saopšti koliko je ovo zajebavanje koštalo i ko je platio zagrijavanje ovog golemog sportskog baksuza. Lokalna samouprava živi od egalizacionog fonda i sav budžet potroši na sopstveno činovništvo, bez ikakve koristi za građane, zato i ne uviđaju uvrnutost i bizarnost ove sportske situacije te da troše pare potpuno nepotrebno. Umjesto rukometa, fudbala i vaterpola možda treba da razmisle o skijanju i planinarenju jer su planinsko mjesto.

Opština Žabljak je organizator turnira iako u mjestu nema nijedne rukometne lopte. Nema ni bilo kakvog drugog sportskog kluba. Uništili su skijanje a sad smatraju da je planina bolja za rukomet. Tvrde da će ovaj nasukani sportski titanik biti profitabilan i da ima sve tehničke predispozicije da uspješno radi.

Dok Bijelo Polje, sa 50.000 stanovnika, ne može da održava dvoranu u Nikoljcu (koja je zagrijana samo jednom otkad je napravljena) i moli Vladu Crne Gore da uzme dvoranu radi namirenja dugova i otarasi ih bijede, u Žabljaku, sa 2.000 stanovnika, žive u bajkama.

Dokazuju da Kolašin, Berane, Pljevlja, Nikšić, Plav, Rožaje, Podgorica i drugi koji imaju dvorane u stvari loše njima upravljaju i nemaju dobar menadžment . Vlada CG je, zajedno sa Slovencima, napravila ovu sportsku kuburu sa 550 mjesta za sjedenje i sad izmišljaju čime bi mogli da se bave. Normalni ljudi o tome razmišljaju prije izgradnje.

Ogroman broj nepotrebnih sjedišta je duplirao veličinu dvorane i upetostručio troškove grijanja i održavanja. Sudbina ove sportske peštere je da zjapi, zlopati se u sirotinji, živucka i tavori i na kraju lipše i uruši se. Rukomet za đecu u sred zime, na minus deset stepeni, po snijegu i mećavi, niti doprinosi razvoju tog sporta, niti će donijeti zaradu", navodi Stijepović.

Bonus video: