Rožajski bračni parovi "razvedeni" uživaju u unucima i socijali

Rožajac koji živi u skladnom braku već 12 godina na papiru je, početkom godine, okončao tu zajednicu kako bi “porodici obezbijedio egzistenciju”. Drugarica u Njemačkoj im je predložila da se vjenča njome kako bi time stekao pravo da radi u toj zemlji
17 komentar(a)
Snijeg u Rožajama, Foto: Aida Skorupan
Snijeg u Rožajama, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 28.12.2014. 20:26h

U odnosu na broj stanovnika, te broj sklopljenih, Rožaje i ove godine prednjači po broju razvedenih brakova. Prema podacima MONSTAT-a, pred matičara je u prvih devet mjeseci stalo 137 parova, dok je 37 brakova razvedeno. Brakorazvodnu parnicu je u ovoj godini povelo više od 50 supružnika.

Do septembra je u Crnoj Gori razvedeno 288 brakova, gotovo osmina odnosi se na Rožaje. Na 127 sklopljenih brakova u komšijskim Beranama, razvedeno je deset, a u Bijelom Polju za dva više na 150 vjenčanih parova. Veći broj razvoda od Rožaja imaju samo daleko veće opštine Podgorica i Bar, koje bilježe i značajno više vjenčanja.

Zvanično na rapidan porast razvoda uticala je ženska emancipacija posljednjih godina, ali u praksi ti razlozi su u manjini, uglavnom je riječ o fiktivnim prekidima zajedničkog života radi regulisanja prava na socijalu i “sređivanja papira” u inostranstvu. Takva praksa nastavljena je posebno nakon što je u oktobru više od 500 porodica izbrisano sa liste pomoći u Centru za socijalni rad. Bez državne nadoknade - materijalnog obezbjeđenja porodice ostalo je više od 2.000 osoba.

Rožajac koji živi u skladnom braku već 12 godina na papiru je, početkom godine, okončao tu zajednicu kako bi “porodici obezbijedio egzistenciju”. Surpuga nikada nije radila, a on je bez posla ostao prije četiri godine. Imaju djecu, kredite, obaveze… Drugarica u Njemačkoj im je predložila da se vjenča njome kako bi time stekao pravo da radi u toj zemlji.

U Rožajama nije mogao da nađe posao “jer ga nema ni za lijek”. Kada se našao u tako bezizlaznoj situaciji dogovorio se sa suprugom da se razvede, vjenča sa drugaricom i ode u inostranstvo. Sada stvara uslove da povede i ženu i djecu.

Iako su na papiru, zbog socijale, već sedam godina razvedeni, jedan rožajski par uživa u ljubavi i unučadima.

“Više se volimo nego na početku braka. Izvod iz matične knjige vjenčanih nam je samo bio smetnja. Kad smo se razveli supruga je kao samohrana majka sredila socijalu, a ja ponešto odradim na crno. Od starije djece imamo unučad, obezbijedili smo neka primanja i ne postoji ništa što bi sada moglo poremetiti naš mir”, rekao je ovaj Rožajac.

Ne smatra da su učinili bilo šta pogrešno ili protivzakonito.

“Zakon je rastegljiv, mi smo se razvodom samo uklopili u njegove okvire. Socijalu primaju ljudi koji imaju sve, pa zašto ne bismo i mi? Ne krademo ni od koga, samo uzimamo od države koja je sve učinila kako bi satrla privredu, naročito na sjeveru. Tada je trebalo da se pitaju koliko će sirotinje ostati na ulici i kako će isplaćivati socijale.”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Bonus video: