Bajić: Pacijenti već 20 godina ne mogu da se okupaju na Digestivnoj hirurgiji

"Ovi koji su iz Podgorice odu prije operacije kući i tamo se okupaju, a ovi ostali...kupamo ih vlažnim maramicama, zatrpavamo antibioticima. Mi kupamo pacijente antibioticima umjesto vodom"
1174 pregleda 96 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Savo Prelević
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2014. 19:46h

Dan nakon privođenja ljekara i tehničara iz Kliničkog centra CG koji se u slučaju zaraženih beba iz Bijelog Polja sumnjiče za nesavjestan rad u službi neprijavljivanje krivičnog djela i počinioca ljekari najveće zdravstvene ustanove zaprijetili su protestom.

Vladimir Dobričanin, predsjednik Sindikata doktora medicine, kazao je da će u ponedjeljak protestovati zbog neprrimjerenog i skandaloznog privođenja njihovih kolega.

Hirurg Predrag Bajić istovremeno je objelodanio dramatične podatke koji potvrđuju da u KC ne postoje elementarni uslovi za brigu o pacijentima.

On je ispred Sindikalne organizacije doktora medicine KCCG kazao da nije na njima da sude da li državni organi rade dobro svoj posao ili ne, ali su sigurni da njihove kolege nisu krive i da nisu napravile nikakav prekršaj.

Bajić je uperio prst i u probleme u KC. On tvrdi da na Digestivnoj hirurgiji ne postoje minimalni uslovi za rad, da bi se povodom toga i tužilac mogao oglasiti.

"Naše odjeljenje od 1995. od kada sam ovdje, nije u stanju da postupi po osnovnom medicinskom postulatu, a to je da pacijent neposredno prije operacije okupa. Zadnjih 20 godina nijedan pacijent nije otišao okupan sa ovog odjeljenja. Zašto? Zato što nema uslova da se okupa na ovom odjeljenju", kazao je Bajić.

O ovome su, kaže on, više puta obavještavali nadležne, no bez rezultata.

"Ovi koji su iz Podgorice odu prije operacije kući i tamo se okupaju, a ovi ostali... Kupamo ih vlažnim maramicama, zatrpavamo antibioticima. Mi kupamo pacijente antibioticima umjesto vodom. Ovdje radi sedam doktora. Poslije operacije kad izađemo znojavi, često i krvavi, nemamo gdje da se istuširamo. Često bacimo veš u korpu za smeće, pa se kući tuširamo. Higijena na ovom odjeljenju nije na visokom nivou", kazao je Bajić.

Iz menadžmenta KC ove navode su demantovali.

"Prilikom prijema u bolnicu prolaze kroz odjeljenje za prijem i otpust koje je prije par godina adaptirano i ima kupatila u kojima se pacijenti mogu okupati prije samog prijema. Ukoliko je zdravstveno stanje pacjenta takvo da ne može da ustaje iz kreveta proces se obavlja u samom krevetu kao što se to radi svuda u svijetu. Centar za abdominalnu hirurgiju raspolaže sa dovoljnim brojem posteljina".

Oni su kazali da je izjava dr Bajića politički motivisana.

"Podatak o netačnosti izjave doktora Bajića koja ima za cilj uznemiravanje javnosti politički je motivisana, lako je dokazati brojem i uspješnosti operativnih zahvata i ukupnim rezultatima rada u Centru za digestivnu hirurgiju pod rukovođstvom načelnika centra Prof. dr Ranka Lazovića. O radu Centra najbolje govore podaci da je u posljednjih 6 mjeseci operisano 850 pacjenata a prosječno ležanje je 6 dana".

Bonus video: