Protest u Pljevljima: Tražiće Zakon o ekološkoj zaštiti

6 komentar(a)
Protest, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Protest, Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2014. 17:25h

Uprkos lošem vremenu više stotina Pljevljaka okupilo se ispred zgrade Opštine Pljevlja na protestu zbog enormnog zagađenja životne sredine u najsjevernijem crnogorskom gradu.

Organizator protesta Demokratski front najavio je pokretanje potpisivanja peticije za donošenje zakona o ekološkoj zaštiti Pljevljaka.

Peticijom se od Vlade traži da izgradi drugi blok Termoelektrane i uradi toplifikaciju grada, čime bi se izbjeglo zagađenje koje stvaraju gradske kotlarnice i individualna ložišta.

„Tražimo subvencionisanje drvnog ogreva i računa za struju i rješavanje infrastrukturnih projekata iz oblasti vodovoda, kanalizacione, toplovodne i elektro mreže.Tražićemo rekonstrukciju ulica i da ekološki inspektor bude stalno u Pljevljima, da dokaže da mu je stalo do Pljevljaka. Ako nije ne treba nikada više da dođe u Pljevlja“, poručio je Slobodan Radović koji je pozvao građane da se i danas kao i narednih dana okupljaju na istom mjestu dok se problem zagađenje vazduha i vode u Pljevljima ne počne rješavati.

On je kazao da peticija ima snagu deklaracije za slobodu Pljevalja i da je poslednja je linija odbrane. „Pozivam vas da ovi protesti budu učestala forma da se svi solidarišemo jer ako to ne uradimo nemamo šta da tražimo u Pljevljima“, rekao je Radović

On je kazao da ovaj problem jedino mogu riješiti Pljevljaci „jer su rijetki oni koji će se smilovati našoj patnji i stupiti u našoj borbi za bolja Pljevlja“.

„Ukoliko nekome u gradu ne odgovaramo mi kao organizatori ukoliko misle da je ovo pitanje važnije od vazduha koje udišu neka ondasmognu snage i neka pogledaju bebi u oči koja nosi inialator na licu i neka pogledaju i kažu da nije došlo vrijeme za borbu čovjeka koji se bori s kancerom. Neka ga pogledaju ako imaju obraza i neka kažu da nije došlo vrijeme da se svi solidarišemo. Ovo je pitanje koje prevazilazi sva druga pitanja u Pljevljima . Ovo je pitanje koje ne treba da poznaje podjele u Pljevljima bez obzira na političku, vjersku , nacionalnuideološku i konfesionu pripadnost. Ovo je pitanje koje će prouzrokovati naš nestanak ako se mi ne solidarišemo i ukoliko složno ne pokažemo ljudima koji mogu da riješe naš problem da mi nećemo daostupimo ni za jotu ukoliko se ti problemi ne riješe“, rekao je Radović.

Vesko Pejak i neformalne grupe građana Alternativa iz Nikšića poručio je okupljenima da će sadašnja vlast učiniti sve da građani Pljevalja nestanu.

Ako mislite da će oni stati i da će neko reći daj da učinimo nešto za ove građane, grdno se varate. Učiniće sve da vi nestanete jer ispod vaših nogu leže milioni. Oni će to iskoristiti na sebi najbolji način“, rekao je Pejak.

On je kazao da je dovoljno pedeset ljudi koji znaju šta hoće da bi se stvari promijenile u Crnoj Gori .

Ili ćete se buniti ili ćete nestati. Pljačkaće vas i uzeće vam sve što se odavde može uzeti. Pogledajte našta liče Pljevlja , najbogatija Opština u Crnoj Gori. Jedino se kroz borbu nešta može riješiti “, rekao je Pejak.

Protiv pritiv zagađenja životne sredine održan je i u ponedeljak u organizaciji Ekološkog društva Breznica.

Bonus video: