NVO sektor uputio zahtjeve nadležnima povodom situacije u Pljevljima

Iz Ozona je saopšteno da su zahtjevi upućeni predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku Opštine Pljevlja Mirku Đačiću, a, kako su najavili, ukoliko se do kraja januara ne ispune, biće organizovana nova protestna okupljanja ispred Opštine Pljevlja, Vlade i Skupštine
64 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, protest, Foto: Ekološki pokret Ozon
Pljevlja, protest, Foto: Ekološki pokret Ozon
Ažurirano: 25.12.2014. 12:59h

Nevladine organizacije Breznica i Ozon uputili su Vladi, Skupštini i lokalnoj upravi Pljevalja zahtjeve sa građanskog protesta u kojima traže da bude riješen problem ugrožavanja životne sredine, ali i života građana.

Ranije je u Pljevljima održan mirni građanski protest zbog alarmantnog stanja životne sredine u tom gradu.

Iz Ozona je saopšteno da su zahtjevi upućeni predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću, premijeru Milu Đukanoviću i predsjedniku Opštine Pljevlja Mirku Đačiću, a, kako su najavili, ukoliko se do kraja januara ne ispune, biće organizovana nova protestna okupljanja ispred Opštine Pljevlja, Vlade i Skupštine.

Od Vlade se, kako se navodi, zahtijeva da hitno naredi kontrolna mjerenja zagađenosti vazduha koja će izvršiti referentna licencirana ustanova sa potvrdom o ispravnosti opreme, na ložištima Termoelektrane, površinskom kopu Potrlica, površinskom kopu Cementara, deponiji laporca na Trlici, deponiji Termoelektrane Maljevac i informiše javnost o rezultatima.

"Hitno efikasno i neselektivno primjeniti Zakon o integrisanom spriječavanju i kontroli zagađivanja i inspekcijskim nadzorom utvrditi da li su postrojenja koja tretira ovaj zakon pribavila integrisanu dozvolu i informisati javnost o utvrđenom stanju", navodi se u zaključcima upućenim Vladi.

Od Vlade se traži i da hitno donese akcioni plan kojim će definisati način prelaska na ekološki prihvatljiviji model grijanja.

Vlada bi trebalo, kako su tražili, da hitno uvede kontinuirano informisanje građana o kvalitetu vazduha, sa upozorenjima za rizične grupe.

U zahtjevima upućenim Skupštini navodi se da bi taj organ trebalo da sazove vanrednu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti razmatranje trenutne ekološke katastrofe u Pljevljima i „tražiti od premijera da podnese izvještaj kako Vlada planira prevazići problem aerozagađenja“.

Od lokalne uprave u Pljevljima traži se da hitno organizuje javnu tribinu na kojoj će predsjednik opštine informisati zainteresovanu javnost o planovima lokalne uprave kada je zaštita životne sredine u pitanju, ali i odgovarati na pitanja građana o tim problemima.

"Nadamo se da će institucije sistema i donosioci odluka na najvećem nivou prepoznati opravdanost zahtjeva i da će konačno preuzeti odgovorne poteze kako bi se postojeće alarmantno stanje u najkraćem mogućem roku unaprijedilo, a za višedecenisjke probleme zagađenja životne sredine našlo optimalno i održivo rješenje", navodi se u saopštenju Ozona.

Oni su poručili da su spremni da doprinesu argumentovanom javnom dijalogu i "pozivamo sve institucije i građane na jedinstvo i posvećenost kada su životna sredina i zdravlje ljudi u pitanju".

Poslanici sjutra o situaciji u Pljevljima

Poslanici bi sjutra trebalo da razmatraju predlog zaključaka Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje kojim je preporučeno opštini Pljevlja da razmotri mogućnost primjene Zakona o životnoj sredini i uvođenja stanja ugroženosti.

Skupština će preporučiti opštini Pljevlja da, zbog zagađenosti vazduha, razmotri mogućnost primjene Zakona o životnoj sredini i uvođenja stanja ugroženosti i da resorna ministarstva hitno pripreme preporuke za unaprjeđenja kvaliteta vode za piće.

To se navodi u zaključcima sa sjednice Odbora o ekološkoj situaciji u Pljevljima, koje bi trebalo da usvoji crnogorski parlament.

Vlada treba da donese plan zaštite sa mjerama sanacije ekološkog stanja u Pljevljima i izvijesti Skupšinu o realizaciji mjera smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu i analizira monitoring svih segmenata.

"Skupština poziva Upravu za inspekcijske poslove da izvrši inspekcijski nadzor svih registrovanih zagadivača u opštini, u cilju zaštite zdravlja gradana i životne sredine", kaže se u zaključcima.

Na sjednici Odbora, 18. decembra, predstavnici državnih institucija su saopštili da prema podacima o srednjim dnevnim dozvoljenim koncentracijama zagađujućih materija, trenutno stanje u Pljevljima nije gore u odnosu na prethodne godine.

"Najveći uticaj na kvalitet vazduha tokom zimskih mjeseci imaju individualna ložišta i meteorološke prilike, uz kumulativno dejstvo konstantnih emisija iz industrije i saobraćaja. Trenutno stanje znatno zavisi od pojave temperaturnih inverzija, uz visok atmosferski pritisak i stabilnu atmosferu, što dovodi do koncentrisanja zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere", rečeno je na sjednici Odbora.

Ocijenjeno je da Termoelektrana Pljevlja nije glavni uzročnik aerozagađenja, što potvrđuju rezultati mjerenja koja su izvršena u periodu kada, zbog pripreme za zimsku sezonu, nije radila.

Pored mjera za smanjenje zagađenja uzrokovana saobraćajem, ključna mjera koja bi doprinijela unaprjeđenju kvaliteta vazduha, kako se navodi, je toplifikacija opštine, što je i predvideno Nacionalnom strategijom upravljanja kvalitetom vazduha za period 2013-2016. godina.

U raspravi na sjednici Odbora je saopšteno da su zagadivači i rudnik uglja i termoelektrana, a ne samo individualna ložišta, kao i da lokalna samoprava ne može samostalno da sanira posljedice dramatičnog stanja životne sredine u Pljevljima.

"Predloženo je da Odbor uputi Skupštini zaključke u kojima se zahtijeva od Vlade da sprovede konkretne mjere i aktivnosti i da se izmijeni tekući i kapitalni dio Predloga Budžeta za 2015. godinu i predvide sredstva za rješavanje vodosnabdijevanja grada i početak realizacije projekta toplifikacije", kaže se u Izvještaju Odbora.

Navodi se da su na sjednici Odbora "iznijeta mišljenja da je izostala blagovremena i pravilna reakcija nadležnih organa i da Vlada mora promijeniti odnos prema Pljevljima, jer građani nijesu imali koristi od mnogobrojnih strateških dokumenata za čiju su realizaciju potreba značajna finansijska sredstva".

Bonus video: