Šljiva dva puta rodila od avgusta

Za ovu neobičnu pojavu Kovačević "krivi" vremenske prilike i klimatske promjene "koje su uzdrmale svako živo biće"
86 pregleda 4 komentar(a)
Milija Kovačević, Foto: Luka Zeković
Milija Kovačević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.12.2014. 20:12h

Poljoprivredni proizvođač iz sela Gorica u Bjelopavlićima Milija Kovačević tvrdi da je u njegovom dvorištu, drugi put od avgusta ove godine, rodila planinska požeška šljiva .

Kovačević je rekao da već više od 30 godina na svom imanju u blizini manastira Ždrebaonik ima dva stabla šljive, a za ovu neobičnu pojavu "krivi" vremenske prilike i klimatske promjene "koje su uzdrmale svako živo biće".

Kazao je da je prve plodove šljive ubrao krajem avgusta i da su se na granama stabla odmah nakon toga pojavili cvjetovi, te da je posljednjih nekoliko dana među zelenim listovima ugledao gotovo zrele voćke. Poljoprivrednik tvrdi da je prije mjesec dana izvadio "mladi krompir" iz zemlje koji je posadio u julu ove godine, ali je i naglasio da su drugi put za 12 mjeseci zamalo rodili i plodovi kruške. Da je šljiva drugi put rodila ove godine obavijestio je i stare poljoprivrednike i voćare koji, kako je ispričao Kovačević, ne vjeruju šta se dogodilo.

"Neki od njih imaju i po 90 godina, ali nijesu zapamtili ovako nešto", rekao je poljoprivrednik koji osim voća i povrća proizvodi mliječne proizvode.

Inženjer agronomije i direktor "Agrovite" Svetozar Radonjić objasnio je "Vijestima" da se dešava da planinska šljiva procvjeta dva puta za godinu dana, ali i kazao da postoji više uzroka te pojave. Radonjić smatra da se to obično dešava kao posljedica tople jeseni, ali i da je moguće da su stabla bila previše hemijski tretirana i đubrena.Istakavši da i biljka, kao čovjek, ima biološki časovnik koji ne griješi, kazao je da je možda oboljela, podivljala, a zatim procvjetala i rodila kad joj nije vrijeme. Agronom je zaključio da šljiva nije mogla da potpuno zrene, jer joj treba više sunčevih zraka.

Bonus video: