Vlast u Kolašinu nema pojma o hidroelektrani

Opština je vlasnik 15 procenata preduzeća. Vrijednost mini hidroelektrane, čija bi snaga trebalo da bude snaga 650 kilovata, a godišnja proizvodnja 2.400 gigavat sati, je višemilionska
7 komentar(a)
Kolašin, hidroelektrana, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, hidroelektrana, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.12.2014. 19:08h

Ni u novoj kolašinskoj vlasti ne mogu da kažu gdje se nalazi sjedište firme „Koll energy“, jedinog javno-privatnog preduzeća čiji je jedan od osnivača Opština.

Ne znaju ni do koje je faze stigla izgradnja mini hidroelektrane „Raštak“, koju su počelli prije pet, a čiji je završetak, prvobitno, najavljivan za 2010.

Preduzeće je lokalna uprava formirala 2009. sa slovačkom firmom „Saliy energy“, a zaduženo je za izgradnju male hidroelektrane „Raštak“ na istoimenom vodotoku.

Opština je vlasnik 15 procenata preduzeća. Vrijednost mini hidroelektrane, čija bi snaga trebalo da bude snaga 650 kilovata, a godišnja proizvodnja 2.400 gigavat sati, je višemilionska.

Svoju neinformisanost aktuelni čelnici pravdaju time da je preduzeće formirano dok je predsjednik Opštine bio Mileta Bulatović.

Bulatović je formirao preduzeće na osnovu skupštinske odluke. Mini hidrolektrana bila je prva slovačka investicija u Crnoj Gori. Ministarstvo ekonomije dodijelilo je tom preduzeću 2010. godine rješenje o izdavanju energetske dozvole za izgradnju hidroelektrane instalisane snage 624 kW. Tek u martu 2012. godine potpisan je ugovor o koncesiji na moračkom vodotoku.

Koncesija je preduzeću “Koll energy” dodijeljena na 30 godina.

“Zaista još nijesmo uspjeli detaljno da se informišemo o fazi radova. Nijesu nam poznati ni drugi detalji, kao ni sjedište preduzeća i ko je do sada bio predstavnik Opštine u njemu. To će tek doći na red”, kazao je potpredsjednik OpštineĐuro Milošević. Izvršni direktor slovačko-kolašinskog preduzeća Martin Kolesar, koji juče nije odgovarao na telefonske pozive, prije nekoliko mjeseci za “Vijesti” je kazao da je u drugoj polovini minule godine dobio sve potrebne dozvole za gradnju hidrolektrane. U avgustu 2013. godine simbolično je postavljen i kamen temeljac.

“Građevinski radovi će biti završeni do kraja ljeta. Struju ćemo proizvoditi do kraja ove godine. Radovi napreduju, a stigli smo da unaprijedimo i seosku infrastrukturu u tom dijelu opštine. Planirao sam da uskoro dođem i organizujem “kontrolni dan”, kako bi predstavnici lokalne uprave i novinari mogli da vide u kojoj je fazi projekat”, rekao je tada Kolesar. Od toga do sada nije bilo ništa.

Niko iz Opštine nije kontrolisao rad, u registru piše da je firma aktivna

Kolesar je otkrio i da niko iz Opštine nije kontrolisao rad preduzeća, ali, kako je tada kazao, izvršna vlast uvijek može dobiti podatke koji ih interesuju onda kada ih zatraže.

Za upravnim odborom, tvrdio je on nije bilo potrebe. U Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS) piše da je preduzeće “Kol energy” aktivno, a da je ukupan kapital 100 eura. U registru nema podataka o aktuelnom izvršnom direktoru. Prema nezvaničnim informacijama Kolesar više nije na toj funkciji.

Bonus video: