Zelena zvijezda i za petogodišnju Laru Majer

1 komentar(a)
Zelena zvijezda, Foto: OZON
Zelena zvijezda, Foto: OZON
Ažurirano: 23.12.2014. 17:01h

"Gdje god nađeš zgodno mjesto, tri drvo posadi. A drvo je blagodarno, pa će da nagradi. Nagradiće izobiljem hlada, ploda svog, nagradiće bilo tebe bilo brata tvog", tim stihovima Jovana Jovanovića Zmaja, petogodišnja Lara Majer je oborila s nogu prisutne u sali na dodjeli godišnje nagrade za oblast unaprijeđenja i zaštite životne sredine Zelena zvijezda.

Zelenu zvijezdu dodjeljuju Arhus centara Nikšić i Podgorica, organizacione jedinice Ekološkog pokreta "Ozon"i Agencije za zaštitu životne sredine i uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori i programa Životna sredina i bezbjednost.

Lara, najmlađa dobitnica Zelene zvijezde, nagradu je dobila u kategoriji Pojedinačni angažman. Ona je sav dobijeni novac za svoj peti rođendan, izdvojila za akciju sadnje 18 stabala u parku na Starom aerodromu, u Podgorici.

Lara sa ocem Igorom

Nagrade su dodijeljene u još šest kategorija.

U kategoriji Podrška građanskim inicijativama, iz oblasti životne sredine, dobitnik nagrade je Fond za aktivno građanstvo (FAKT) iz Podgorice.

“FAKT godinama, kroz program Građanska akcija, finansijski podržava inicijative za unaprjeđenje kvaliteta životne sredine i podstiče saradnju građana sa organizacijama civilnog društva. Tokom 2014. godine, podržali su više ekoloških akcija i kampanja”, navodi se u obrazloženju.

U kategoriji Javni angažman i realizovane aktivnosti, dobitnik je Udruženje ljubitelja Gorice. To Udruženje gotovo svakog vikenda organizuje akcije čišćenja i pošumljavanja na brdu Gorica, promovišući tako i njegovu vrijednost, ali i ukazujući na sve nedostatke u upravljanju.

Mladen Ivanović iz Udruženja ljubitelja Gorice

Tokom ove godine, Udruženje je realizovalo preko 25 akcija na Gorici. Sve njihove akcije su volonterske.

U kategoriji Društveno-odgovorno poslovanje, dobitnik nagrade je Deponija Podgorica.

Iako je u pitanju organizacija koja po prirodi stvari radi društveno-odgovoran posao, aktivni su i u dijelu edukacije javnosti.

“Otvoreni su za studijske posjete, kroz donacije pomažu rad civilnog sektora i uvijek su raspoloženi da pomognu svima u domenu upravljanja otpadom”, navode na stranici Ozona.

Deponija kao kompanija posluje uspješno, što je, navode u Ozonu, “najbolji je pokazatelj, da se upravljanje otpadom može posmatrati i kao razvojna šansa”.

U kategoriji Medijsko praćenje, ovogodišnji dobitnik nagrade je Radio Crne Gore, dok je u kategoriji za pojedinačni doprinos medijskog praćenja ekoloških tema, dobitnica Zelene zvijezde Marija Bošković, urednica emisije “Flajer”.

U kategoriji Revitalizacija zapuštenih prostora, dobitnici nagrade su Građanska inicijativa – za uređenje Ćemovskog polja i Avio klub “Krila Podgorice”.

Detalj sa dodjele Zelenih zvijezda

“Zahvaljujući građanskoj inicijativi za uređenje Ćemovskog polja i rekonstrukciji sportskog aerodroma “Špiro Mugoša” i izgradnji dodatnih sadržaja, Ćemovsko polje je tokom ove godine postalo sjajan prostor, što je imajući u vidu njegov prirodni potencijal, najbolji primjer da se može koristiti na mnogo bolji način”, navodi se na stranici Ozona u obrazloženju za dodjelu nagrade toj inicijativi.

Donedavno se Ćemovsko polje, kako podsjećaju, najviše koristilo za nelegalnu sječu i odlaganje različitih vrsta otpada.

Bonus video: