Rožaje: Socijalu zatražilo 2.000 izbrisanih

„I dalje je nejasno kako je toliko porodica moglo ostati bez ovog primanja, ako se zna da je Rožaje jedna od najsiromašnijih opština"
64 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje, socijalna pomoć, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, socijalna pomoć, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 22.12.2014. 20:33h

Više od 500 rožajskih porodica duže od mjesec dana čeka odgovor Ministarstva rada i socijalnog staranja na žalbe o ukidanju socijalnih davanja.

Na razmatranju su i njihovi zahtijevi da im se isplati oktobarska socijala, na koju su, smatraju, po zakonu imali pravo, s obzirom da su im rješenja ukinuta prvog novembra.

Porodice sa preko 2.000 članova su za ukidanje socijala saznale na šalteru pošte 17. novembra, kada su došli da podignu primanja.

„Bili smo šokirani, jer nije bilo ni naznaka da će se to dogoditi. Rješenja smo dobili tek narednih dana. Na njima je pisalo da od 1. novembra gubimo pravo na socijalu , što znači da su nam oktobarska primanja morala biti isplaćena. Najteže je bilo tog dana se vratiti kući jer su djeca čekala da im nešto kupimo. Nijesmo im umjeli ni objasniti, jer ni sami nijesmo znali što se dogodilo“, ispričao je „Vijestima“ doskorašnji korisnik državne pomoći koji nije želio da mu se pominje ime dok Ministarstvo ne odgovori po njegovoj žalbi.

„I dalje je nejasno kako je toliko porodica moglo ostati bez ovog primanja, ako se zna da je Rožaje jedna od najsiromašnijih opština. U iščekivanju odgovora prošao je još jedan mjesec bez ikakvih primanja za većinu porodica. S druge strane socijalu i dalje primaju oni koji imaju višespratne kuće, po nekoliko automobila, radne pogone registrovane na tuđa imena“, tvrdi sagovornik „Vijesti“ koji vjeruje da je bilo onih koji su sa pravom ostali bez socijale, ali i da je bez hljeba ostala brojna sirotinja.

Očekuje da će se “u narednom periodu neke stvari iskristalisati”.

Pravo na socijalu preko 500 porodica je izgubilo tokom revizije u rožajskom Centru za socijalni rad, te uvođenja socijalnog kartona. Disciplinski postupak 19. novembra je poveden protiv dvojice radnika Centra za koje se sumnja da su zloupotrijebili službeni položaj.

U Ministarstvu rada i socijalnog staranja nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja da li je i kako okončan disciplinski postupak protiv N.R. i A.M., kada će socijalcima stići odgovori na žalbe, hoće li im biti isplaćena oktobarska primanja, te da li će još biti ukidanja tih davanja.

Iz Tima za odnose sa javnošću Ministarstva rada i socijalnog staranja su kazali da će o ovim pitanjima vjerovatno biti riječi na konferenciji koja je planirana najvjerovatnije za 25. decembar.

Bonus video: