KCCG se oprema od prijava građana jer - država nema para

Zašto se na listi projekata Budi odgovoran i Ministarstva finansija nalaze oni koji bi trebalo da se finansiraju iz budžeta, kako se kontroliše novac, te zašto NVO sektor ne može da učestvuje u realizaciji kandidovanih projekata?
166 pregleda 2 komentar(a)
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Klinički centar, bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 22.12.2014. 19:15h

Ukupno 500.000 eura za deset projekata, kroz dvije faze konkursa Ministarstva finansija i Programa Ujedinjenin nacija za razvoj (UNDP), obezbijeđeno je zahvaljujući prijavama sive ekonomije putem mobilne i web aplikacije Budi odgovoran.

Samo tokom druge faze projekta je preko četiri hiljade pojedinaca poslalo prijave iz oblasti sive ekonomije. U Ministarstvu finansija su ukapirali da građani mogu da doprinesu suzbijanju sive ekonomije i prihvatili Budi odgovoran rješenje kao validnu lokaciju putem koje su prijave moguće.

Budi odgovoran platforma je dostupna preko godinu dana, od kako je u maju, 2013. to rješenje proglašeno za najbolje na takmičenju “Transparentnost i odgovornost”, koje su u okviru projekta “Otvorene ideje za Crnu Goru” tada sproveli NVO DigitalizujMe i UNDP.

Dostupna kao desktop i mobilna verzija, sa podrškom i za Android i iOS uređaje, aplikacija ne omogućava prijavu samo nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije. Putem te platforme moguće su prijave zloupotrebe službenih vozila, ekoloških nepravilnosti, prijave nepravilnog parkiranja, oštećenja na putevima... Ali, dosad, osim Ministarstva finansija i Vladinog Biroa za odnose sa javnošću, u kojem sa Budi odgovoran kao validne prihvataju prijave zloupotrebe službenih vozila, nijedna druga institucija ne procesuira prijave iz svoje oblasti djelovanja.

Prijava za nepropisno parkiranje ima preko 300, isto toliko ih je kada su u pitanju ekološke nepravilnosti. Bilo bi i više da građanima nije “pukla tikva”, pa ne šalju prijave, jer na njih niko ne reaguje.

Iz Tima za realizaciju projekta Budi odgovoran kažu da inicijativa da se saradnja proširi i na ostale institucije, kako na nacionalnom, tako i na lokalnom nivou, “svakako postoji”.

"Time bi se kroz koordinisane aktivnosti ostvarili benefiti, ne samo za institucije, već i za društvo u cjelini”, rečeno je “Vijestima”.

Iz tog Tima saopštili su i da “dalji razvoj aplikacije zavisi prvenstveno od Kreativnog tima Elektrotehničkog fakulteta (ETF) iz Podgorice, kao vlasnika aplikacije - ali i od interesovanja i incijativa samih institucija”.

"Biće važan i impuls koji bude dolazio od građana koji svoj aktivizam izražavaju kroz prijavu ostalih kategorija nepravilnosti”, navode iz Budi odgovoran tima.

Koliko još prijava bi trebalo građani da pošalju iz pojedine kategorije da bi impuls građana bio dovoljno jak? Malo je bilo onih više od 300 po kategoriji?

To i slična pitanja postavljena su nedavno Nikoli Bulatoviću, članu Kreativnog tima ETF-a, koji je o platformi Budi odgovoran, kroz projekat Crna Gora na Twitteru - uključi se u promjene, vodio diskusiju sa naloga cgtvituje. Otvorena su i pitanja o tome zašto se na listi projekata nalaze oni koji bi trebalo da se finansiraju iz budžeta, kako se kontroliše novac, te zašto NVO sektor ne može da učestvuje u realizaciji kandidovanih projekata.

Umjesto iz budžeta, KCCG se oprema od prijava građana

Među projektima koje bi država svakako trebalo da finansira je i nabavka medicinske opreme za reanimaciju beba, za Klinički centar. Iz Budi odgovoran tima, “Vijestima” su kazali da država nema dovoljno novca da ispuni sve potrebe građana.

Rezultati glasanja u drugoj fazi konkursa

“Ekonomija Crne Gore je još ranjiva i u fazi razvoja kako bismo pristigli modernije i razvijenije zemlje, prvenstveno kada je u pitanju infrastruktura i životni standard građana. Dakle, u ovim segmentima imamo značajne potrebe, dok, sa druge strane, za njihovo zadovoljenje raspolažemo ograničenim novčanim sredstvima. Kapitalni budžet se svake godine koncipira na način da se njime pokriju najurgentnije potrebe iz različitih sfera, zdravstva, obrazovanja, saobraćajne i društvene infrastrukture... Definišu se prioritetni zadaci i za njihovu realizaciju obezbjeđuju sredstva”, kazali su iz tog Budi odgovoran.

Zašto ne i NVO?

Za realizaciju dosad kandidovanih projekata, morala je biti obezbijeđena podrška neke od državnih institucija. Nevladine organizacije su mogle da kandiduju, ali ne i da realizuju predložene projekte. Iz Budi odgovoran tima kažu da je praksa pokazala da je, u slučaju da ne postoji određeno upravljanje krovne institucije, realizacija projekata "spora i otežana” i "bez adekvatnih mehanizama za kontrolu i monitoring”.

Rokovi i obaveze vezane za realizaciju projekata definisane su ugovorima o donacijama potpisanim između Ministarstva finansija i nadležnih institucija.

“Primalac donacije je u obavezi da projekat realizuje u najkraćem mogućem roku, a najkasnije u roku od 12 mjeseci od zaključenja ugovora, kao i da nakon implementacije projekta dostavi Ministarstvu finansija svu dokumentaciju koja se odnosi na njegovu realizaciju. Takođe, u toku samog sprovođenja projekata, kroz kontinuiranu komunikaciju sa primaocima grantova, kontroliše se trošenje dodijeljenih sredstava i poštovanje utvrđenih rokova”, kazali su o načinu na koji se kontroliše dobijeni novac.

Tokom diskusije koju je vodio Bulatović, stiglo je i nekoliko predloga za poboljšanje same aplikacije, sugerisano je da joj je neophodan redizajn...

Iz Budi odgovoran podsjećaju da je nedavno, u saradnji UNDP i Ministarstva finansija, objavljen javni poziv nevladinom sektoru za dostavu kreativnih ideja.

“Cilj je da se dobiju ideje za proširivanje opsega platforme i povećanje broja korisnika, za potrebe suzbijanja sive ekonomije. Proces evaluacije prijedloga nevladinih organizacija je u završnoj fazi, a najbolja ideja biće podržana sa 4.000 USD. To znači da bismo uskoro mogli da imamo novog patnera na projektu, a samim tim i možemo očekivati neke inovacije na platformi”, kazali su iz Budi odgovoran.

I opet samo siva ekonomija. I opet samo Ministarstvo finansija.

Crna Gora na Twitteru - uključi se u promjene je inicijativa koju realizuju Centar za demokratsku tranziju (CDT) i Fond za aktivno građanstvo.

Bonus video: