Oblast visokog obrazovanja je dugo zapuštana

Poslanici, ali ni gosti na sjednici predstavnici saradnika u nastavi, studenatat i Centra za stručno obrazovanje (CGO) nijesu dobili odgovore na konkretna pitanja
70 pregleda 6 komentar(a)
Sanja Vlahović, Odbor za prosvjetu, Foto: Boris Pejović
Sanja Vlahović, Odbor za prosvjetu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.12.2014. 16:18h

Dešavanja na Univerzitetu Crne Gore, ali i otvaranje polemike u vezi sa naučnim radom ministarke nauke Sanje Vlahović, koji je provjeravala Komisija Univerziteta “Mediteran”, znači da je oblast visokog obrazovanja dugo zapuštana, ocijenila je poslanik DF Jelisava Kalezić tokom kontrolnog saslušanja koordinatora Ministarstva prosvjete Sanje Vlahović u vezi sa aktuelnom situacijom na UCG.

“Sve ovo skupa što se dešava nije koincidencija”, poručila je Kalezić.

Poslanici, ali ni gosti na sjednici predstavnici saradnika u nastavi, studenatat i Centra za stručno obrazovanje (CGO) nijesu dobili odgovore na konkretna pitanja.

Branku Bošnjak iz DF je interesovalo zašto Upravni odbor UCG neće da raspiše konkurs za novog dekana Ekonomskog fakulteta, jer zakon i važeći Statut Univerziteta ne poznaju v.d. stanje, te zašto se ne stave van snage sve odluke koje su donijete a da nijesu statutarne. Ona je ukazala na mnogo rješenja iz Nacrta novog statuta, napominjući da će ga UO potvrditi, zbog čega će svoje komentare proslijediti Vladi. Istakla je da je sa UCG saopšteno da je Vlada tražila hitno donošenje novog Statuta.

Poslanik Pozitivne Srđa Perić je pitao u vezi sa informacijom prema kojoj je bivši ministar prosvjete dao saglasnost za upis dodatnog broja studenata na Ekonomskom fakultetu. On je ocijenio da se, neprimanjem studenata na državnim fakulteta, otvara prostor da privatni prihoduju.

Predrag Raković iz Asocijacije saradnika UCG nije dobio odgovor na pitanje ko će, prije usvajanja Statuta za šta je nadležna Vlada, neko pogledati kakav je novi Statut. Nije dobio ni odgovor na pitanje koji zakon treba da tretira radnu problematiku saradnika - Zakon o visokom obrazovanju ili Zakon o radu.

Predsjednik Vijeća studenata Filozofskog fakulteta Nikola Vujačić ostao je uskraćen za odgovor da li će neko u Vladi preuzeti odgovornost za neadekvatnme uslove rada na toj jedinici, s obzirom na to da se, prema njegovim riječima, rektorka Radmila Vojvodić oglasila nenadležnom.

Vlahovićeva je istakla još i da UCG ima šest mjeseci za usklađivanje Statuta, što je rok koji je ostavljen Zakonom o visokom obrazovanju.

Bonus video: