CGO: Nacrt Statuta UCG nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju

"Nacrt Statuta je manjkav, sa međusobno neujednačenim normama, diskriminatorski u odnosu na pojedino akademsko osoblje", navodi se u komentarima CGO-a na Nacrt Statuta UCG
0 komentar(a)
univerzitet_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
univerzitet_1, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.12.2014. 10:56h

Nacrt Statuta Univerziteta Crne Gore (UCG) nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju, a njime Upravni odbor (UO) dobija neograničenu moć rukovođenja, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

"Nacrt Statuta je manjkav, sa međusobno neujednačenim normama, diskriminatorski u odnosu na pojedino akademsko osoblje", navodi se u komentarima CGO-a na Nacrt Statuta UCG.

Ističe se da Nacrtom Statuta UO dobija skoro neograničenu moć rukovođenja, i da će odlučivati i o uspostavljanju javno privatnog-partnerstva, na predlog Senata i rektora.

"To posljedično daje mogućnost da UCG može biti organizovan kao javno privatno partnerstvo ukoliko UO donese takvu odluku bez saglasnosti Vlade za takav eventualni poduhvat. UO je preuzeo i jedno od ovlašćenja Senata – da utvrđuje upisnu politiku bez predloga Senata", ocjenjuju u CGO.

U toj organizaciji smatraju da član 26 na diskriminatoran način ograničava izbor članova UO.

"Odredba po kojoj se u UO UCG mogu naći samo redovni profesori UCG, kao i smanjenje broja predstavnika akademskog osoblja, a povećanje predstavnika osnivača (države), kreira prostor za manipulaciju i obesmišljava adekvatnu participaciju akademskog osoblja prilikom donošenja odluka od značaja za funkcionisanje i budućnost UCG", smatraju u CGO. Oni su kazali da saradnika u UO ne bi smio birati Studentski parlament već neka od organizacija saradnika u nastavi na UCG, kao što je to predviđeno za Vijeća fakultetskih jedinica ili za Senat iz reda saradnika-studenata magistarskih i doktorskih studija u skladu sa svojim pravilima.

"Mora biti jasno razgraničen broj profesora u odnosu na broj saradnika u izboru za članove UO UCG. Neophodno je prestati sa praksom da u UO i Senatu sjede samofinansirajući predstavnici studenata, već to moraju biti redovni studenti koji su ostvarili visok prosjek na studijama", ističu u CGO.

U toj organizaciji su ocijenili treba izbrisati član 31, stav 1 kojim je predviđeno da "UO vrši poslove iz svoje nadležnosti i donosi odluke na sjednicama, osim u hitnim i drugim naročito opravdanim slučajevima, kada se na predlog predsjednika, uz pribavljenu saglasnost većine članova može odlučiti o pojedinim pitanjima.“

"Jasno je da ovakva odredba ostavlja širok prostor za zloupotrebu javnog u korist partikularnih interesa, i da može biti ograničavajuće za kvalitet donošenja odluka UO", ističu iz CGO-a. Oni su ocijenili da je rješenje kojim se predviđa da rektora bira UO UCG na predlog Senata iz reda redovnih profesora u radnom odnosu diskriminatorna i ograničavajuća odredba.

Iz CGO ukazuju da član 91 predviđa da uslove i kriterijume za izbor u akademsko zvanje propisuje Savjet za visoko obrazovanje i Zakon o visokom obrazovanju.

"Međutim, Zakon samo taksativno nabraja koja su akademska zvanja, ali ne i uslove i kriterijume za izbor u akademska zvanja, zbog čega cijenimo da se u Statutu UCG moraju navesti kriterijumi i uslovi, kao što je to bilo jasno propisano važećim Statutom i članom 87 koji u novom Statutu treba samo pravno ojačati", ističu iz CGO-a,

Oni smatraju da se u Statutu mora jasno odrediti kojim iznosom novca od školarina se finansira UCG, a koji ostaje slobodan organizacionoj jedinici.

"Neophodno je propisati da je fakultet, akademija, institut i visoka stručna škola, kao i druga organizaciona jedinica UCG u obavezi da 20 odsto novca od prihoda ostvarenih od školarina izdvaja u budžet UCG", ocijenili su u CGO. Kako su predložili, preostali novac se raspoređuju na podračun organizacione jedinice UCG i realizuju u skladu sa njenim finansijskim planom i posebnim aktom, koji donosi dekan, odnosno direktor organizacione jedinice Univerziteta, uz saglasnost rektora.

U CGO ističu da je u Statutu ostalo nejasno da li ista lica mogu biti istovremeno i članovi UO i Senata UCG.

"Kako način finansiranja, iz člana 109 važećeg Statuta kao bitan dio novog teksta Statuta, nije predložen i dat na javnu raspravu neophodno je ponoviti postupak javne rasprave o Nacrtu teksta Statuta kada članovi radne grupe propišu model finansiranja i ostaviti razuman zakonski rok za inicijative, predloge, sugestija i komentare u pisanom obliku, a koji ne mogu biti kraći od 20 dana", kazali su iz CGO-a.

Ta organizacija je ocijenila neprimjerenim rok od nepuna četiri dana za javnu raspravu o predloženom tekstu Nacrta Statuta UCG, koji je 15. decembra postavljen na sajt Univerziteta, zajedno sa javnim pozivom za uključivanje akademske zajednice u javnu raspravu.

Bonus video: