Bombe kod Herceg Novog još prijete

Ova ubojna sredstva imaju takozvani hidrostatski upaljač i sa svakom promjenom dubine uslijed pomjeranja mogu se aktivirati
72 pregleda 7 komentar(a)
bombe, Karatoč
bombe, Karatoč
Ažurirano: 21.12.2014. 19:18h

Dragan Gačević poznati ronilac i istraživač podmorja iz Herceg Novog još prije pet godina upozorio je laičku i stručnu javnost da se između hercegnovskog mula i hridi Karatoč na dubini 16 do 18 metara nalazi desetak neeksplodiranih avionskih bombi.

Ova ubojna sredstva imaju takozvani hidrostatski upaljač i sa svakom promjenom dubine uslijed pomjeranja mogu se aktivirati.

Te 2009. Godine Gačević, odnosno njegov ronilački centar Marina o nalazu su dopisom obavijestili Sektor za vanredne situacije i hercegnovsku Upravu policije.

Tada su bili optuženi da podrivaju , odnosno sabotiraju turističku sezonu. Eksplozivna sredstva su pronašli u junu, a pod takvom optužbom, priča je brzo zataškana i bombe su ostale gdje jesu. Tome je doprinjeo i stav Centra za podvodno deminiranje (RCUD) iz Bijele, koji su tvrdili da su izvršili pregled lokacije i da nisu otkrili nikakve mine.

Gačević je proglašen “stručnjakom opšte prakse”.

Gačevićeva namjera bila je samo da se ozbiljno shvati upozorenje o opasnosti od bombi na hridi Karatoč,ali i opasnost od njihovog slučajnog ili nestručnog vađenja. Gačević je sa kolegama stupio u kontakt sa američkom ambasadom u Podgorici, jer su tada su “digli ruke” od RCUD Bijala”, navodi Gačević.

SAD finasirale podvodno deminiranje u Bokokotorskom zalivu. Zamjenik šefa misije Američke ambasade u Podgorici Daglas Džouns je sa roniocima centra Marina ronio i na Verigama i na Karatoču .

“Uvjerio se da smo govorili istinu i tada je prestala obimna finasijska pomoć RCUD Bijela”, navodi Gačević.

Ovo nalazište samo je jedno od desetak na kojima su članovi istraživačkog tima ronilačkog kluba Marina pronašli veće količine bombi, granata i mina, uglavnom zaostalih iz Prvog i Drugog svjetskog rata.

Kod ostrva Mamula na ulazu u Boku Kotorsku pronašli su sidrenu minu tešku oko 150 kilograma i raketnu bombu, uz rt Kabala leži još jedna sidrena mina i dio torpeda, a u toku ronjenja nalazili su na mine i na samo četiri metra dubine.

Zanimljivo je da prema Uneskovoj konvenciji koju je Crna Gora ratifikovala, sve što se nalazi u podmorju, a starije je od vijeka spada u kulturnu baštinu.

Bonus video: