I priganice mogu biti domaći brend

Na štandovima su se mogli vidjeti i probati razne vrste medova, sireva, hlebova, mesa i kuvanih jela
189 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2014. 12:42h

Brojni proizvođači i kompanije predstavile su juče najpoznatije crnogorske brendove na “Drugom Agrovita Eco Festivalu”, održanom u Tržnom centru “Delta siti”.

Na štandovima su se mogli vidjeti i probati razne vrste meda, sireva, hlebova, mesa i kuvanih jela.

Najposjećeniji je bio štand Organizacije žena Crne Gore koje su spremile veliki broj crnogorskih brendova, kao što su zetski kolač, domaći sendvič, priganice, zeljanice i ostalo.

Direktorica organizacije Anka Žugić kazala je da članovi njene organizacije, crnogorske žene, već deset godina uspješno spremaju crogorska jela i predstavljaju ih na raznim manifestacijama.

“Imamo svoj plastenik na Durmitoru, gdje gajimo razno bilje, a u svakom gradu imamo i svoj štab. Prije pet godina smo zajedno objavili knjigu recepata za crnogorska jela 'Tradicionalna jela i Crne Gore'”, kazala je Žugić.

Tvrdi da je sve više mladih žena zainteresvanih da spreme crnogorske recepte i dolaze u naše štabove po savjete.

Žugić je kazala da sve većinom rade sami i iz sopstvenog budžeta, ali da se rijetko desi i da ponekad apliciraju na nekom projekatu.

Profesor Božo Mihailović kazao je da je brend ne kreiraju proizvođači, već potrošači, i da je to velika zabuna u našoj zemlji

“Brend i brendiranje je unutrašnja snaga i motor za rad preduzeća. Prema tome sve to što stvarate, označite da je različito u odnosu na druge”, kazao je Mihailović.

Direktor preduzeća zdrave hrane “Agrovita” i agronom Svetozar Radonjić kazao je da je na manifestaciji izloženo 68 brendova.

Slobode ne bi bilo bez brašnjenika

Radonjić, čija je firma izložila razne vrste kačamaka, kazao je da je najveći crogorski brend sloboda, ali da je ne bilo bez crnogorske kuhinje.

“Slažem se da je najveći crogorski brend sloboda, ali te slobode ne bi bilo bez crnogorskog brašnjenika i konobe, jer smo pobjeđivali neprijatelje hlebom”, kazao je Radonjić.

Galerija

Bonus video: