Sreten Perović predsjednik, Blagota Mitrić generalni sekretar DANU

416 pregleda 12 komentar(a)
Sreten Perović, Foto: Screenshot (YouTube)
Sreten Perović, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.12.2014. 07:42h

Akademik Sreten Perović je izabran za predsjednika, a akademik Blagota Mitrić za generalnog sekretara Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU), odlučeno je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici DANU.

Iz DANU su saopštili da je za vrijeme dužeg bolovanja i nakon odlaska predsjednika prof. dr Božidara Nikolića, o radu Dukljanske akademije brinuo Koodrinacioni odbor, imenovan od bivšeg predsjednika, tim koji su činili četiri potpredsjednika i generalni sekretar DANU.

"U međuvremenu nastavljeni su napori da se ostvari već ozakonjena odluka o spajanju CANU i DANU, ali kako nije bilo saglasti u tumačenju Zakona od strane dvije akademije, uslijedilo je dvogodišnje odlaganje naučno-istraživačkog, izdavačkog međunarodno ugovorenog programa", kazali su iz DANU.

Mitrić, foto: Arhiva "Vijesti"

Na jučerašnjoj sjednici širi osvrt na petnaestogodišnji rad i stvaralaštvo Dukljanske akademije podnio je Sreten Perović, a u diskusiji je učestvovalo desetak akademika, koji su iznijeli kritičke primjedbe na odnos države i društva prema Dukljanskoj akademiji, koja je, kako tvrde, od početka radila u neregularnim uslovima, a posljednjih godina i bez ikakve finansijske podrške.

"Izražena je suzdržana nada da će se inoviranjem zasad umrtvljenog Zakona o Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti CANU prevazići krajnje neprihvatljiva situacija, te je u smjeru daljih napora na tom planu izglasano povjerenje akademcima Sretenu Peroviću i Blagoti Mitriću da u toku sljedeće godine, u svojstvu predsjednika i generalnog sekretara DANU, ostvare neophodne kontakte i predoče moguće modele dostojanstvenog ujedinjenja DANU i CANU u interesu podsticajnih stvaralačkih procesa u opštem kulturnom napretku Crne Gore", zaključili su iz ove organizacije.

Bonus video: