Opasno u Bijelom Polju: Otpadne vode pune potoke

Mještanin Rasadnika Milorad Dulović kaže da se u blizini Bolnice u nekoliko potoka sliva kanalizacija
148 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2014. 20:50h

U prigradskim naseljima oko bjelopoljske Bolnice sliva se nekoliko potoka kojima, kako tvrde građani, teku i fekalije sa Medanovića, Babića brijega i Rasadnika.

Osim što se dio fekalnih voda, ispod Rasadnika, sliva po magistralnom putu Bijelo Polje - Podgorica, građani Rakonja tvrde da dio voda iz kolektora Bolnice, umjesto zatvorenim cijevima, idu otvorenim kanalom i završavaju uz prugu u Rakonjama, šireći nesnosan smrad i opasnost od zaraze.

U Rasadniku se izlivaju kanalizacione cijevi iz kojih se posljednjih dana širi nesnosan smrad. Mještanin Milorad Dulović je objasnio da je u omanji potok kroz to naselje sprovedena glavna kanalizaciona cijev iz Gimnazije, još 70-ih godina, ali da su se izgradnjom kuća i nekoliko zgrada, u tom naselju i dijelu Babića brijega, svi priključivali na tu cijev, koja je odvedena potokom do Lima.

"Cijev je promjera F 200 milimetara i uska je da primi sve priključke, zbog čega dolazi do zapušenja i izlivanja", kazao je Dulović.

Otpadne vode, kaže on, potokom završavaju u obližnjoj livadi, odakle se slivaju po magistrali, u blizini raskrsnice prema Bolnici. On tvrdi da su fekalne vode oko Bolnice glavni izvori zaraze i da se raznose i prema školama i kućama.

Pored bolnice u Bijelom Polju teče Pavića potok, vjerovatno najzagađeniji u čitavoj opštini

Posebna opasnost od izlivanja fekalija je što ispod te livade poprečno betonskim cijevima prolazi glavni bjelopoljski vodovod "Bistrica", što je velika opasnost od zaraze širih razmjera.

Dulović ističe da izvor zaraze može biti i to što se sve iz kanalizacionih cijevi sliva prema obližnjem Pavića potoku, koji protiče u blizini Bolnice, i važi za jedan od najprljavijih potoka u opštini. U njemu i oko njega završavaju kanalizacije dijela Medanovića, Rasadnika i Babića brijega.

"Pravo je čudo kako se do sada nismo zarazili od žutice i drugih zaraznih bolesti“, rekao je Dulović.

Konstantna opasnost od zaraze: Milorad Dulović, foto: Jadranka Ćetković

On je napomenuo da se Pavića potok sa većim kišama izliva, kao što je to bio nedavno slučaj u Malom polju. Iz Komunale policije su reagovali tek nakon novinarskih pitanja i na lice mjesta u Rasadniku je izašao komunalni inspektor Vojislav Kljajević, koji je utvdio postojanje fekalnih voda, za šta je kao uzrok naveo kiše koje su padale proteklih dana.

"Pozvali smo predstavnike "Vodovoda", sačinili zajednički zapisnik, nakon čega je Komunalna inspekcija naložila bjelopoljskom "Vodovodu" da otkloni kvar.

U ova dva dana će biti pročišćene cijevi, nakon čega se nadamo da će problem biti riješen“, kazao je Kljajević.

Fekalije iz naselja Medanovići završavaju uz prugu u Rakonjama

Veliki dio fekalija i otpada sa Medanovića sliva se uz prugu u Rakonjama. Prema riječima ugostitelja iz Rakonja Radomira Prela Prelevića fekalije se izlivaju i iznad kuća u Rakonjama, tačnije iznad kuća Rakonjaca i njegove kafane.

"Fekalije teku otvorenim potokom od privatnih kuća sa Medanovića, i slivaju se u pružni kanal u Rakonjama. Na isto mjesto, na otvorenom, slivaju se i otpadi iz kolektora bolnice, koji je vjerovatno neispravan", kazao je Prelević.

On je objasnio da Opština trenutno radi na rješavanju problema cjevododa od Lima do kolektora, ali da to nije završeno, a i kada bude gotovo, ostaje problem fekalija koje plivaju uz prugu sa Medanovića.

Glavni komunalni inspektor Kljajević je kazao da su mu radnici koji rade na održavanju vodovodno-kanalizacione mreže i kolektora u Bolnici potvrdili da su mreža i kolektor u ispravnom stanju.

Žurić: Problem rješava gradnja kolektora

Predsjednik Opštine Aleksandar Žurić je kazao da će problem Pavića potoka, kao i ostalih pritoka potoka i rječica u Lim sa kanalizacijama biti rješavan naredne godine kroz prvu fazu izgradnje kolektora, od Kruševa do Potkrajaca, vrijednu 5 miliona eura.

"Problem sa Pavića potokom je naslijeđeni višedecenijski problem, koji moramo rješavati. Ljetos je Opština preduzimala radnje na pročišćavanju potoka i sređivanju vodotoka, i kapitalnim budžetom biće izdvojen oko 100 000 eura za rješavanje otpadnih i drugih voda na tom potoku", kazao je Žurić.

Inspektor Kljajević je kazao da je juče obišao Bolnicu i da se, u razgovoru sa upravom bolnice kao i izlaskom na teren, uvjerio da je kolektor u ispravnom stanju, a da voda iz kolektora, zbog odvoda i prirode terena nikako nije mogla da izbija kod kuća Prelevića i Rakonjaca, jer ide u potpuno drugom pravcu.

Galerija

Bonus video: