HRA o zaključcima EU o procesuiranju ratnih zločina: Šta nadležni namjeravaju da preduzmu?

0 komentar(a)
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Tea Gorjanc Prelević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.12.2014. 14:55h

Iz nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA) ističu da se objavljeni zaključci iz izvještaja eksperta Evropske unije, Mauricija Salustra, o procesuiranju ratnih zločina u Crnoj Gori, umnogome poklapaju sa stavovima HRA koje su u maju 2013. objavili u njihovoj analizi o procesuiranju ratnih zločina, kao i u saopštenjima za javnost povodom prvostepenih i pravosnažnih odluka u slučajevima Morinj i Deportacija izbjeglica.

"Nažalost, iako smo blagovremeno u pomenutim slučajevima ukazivali na iste očigledne greške u primjeni prava i od strane i državnog tužilaštva i sudova, na koje je ukazao ekspert Evropske komisije, naši argumenti nijesu imali nikakvog odjeka", istakla je Tea Gorjanc-Prelević, izvršna direktorica HRA.

Ona je dodala da očekuju da nadležni obavijeste javnost šta će preduzeti u vezi sa ovim zaključcima.

"Očekujemo od vrha pravosuđa, Sudskog savjeta i Vrhovnog državnog tužioca da kada sagledaju kritike eksperta Evropske unije u odnosu na kvalitet optužnica i pravosnažnih presuda u predmetima za ratne zločine, obavijeste javnost što sad namjeravaju da preduzmu da utvrde odgovornost za propale procese, obezbijede vladavinu prava u Crnoj Gori i ostvare pravdu za žrtve ratnih zločina", kazala je Gorjanc-Prelević.

Bonus video: