Herceg Novi: Obilježeno 76 godina od pogibije narodnih heroja

Četiri istaknuta člana Mjesnog komiteta, na čelu sa Nikolom Đurkovićem, ubijeni su 21. januara 1943. godine na Podima, čemu je prethodio susret predstavnika risansko-krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca
375 pregleda 1 komentar(a)
Pripadnici SUBNOR-a položili položili svijeće
Pripadnici SUBNOR-a položili položili svijeće

Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata i antifašista Kotora, Tivta i Herceg Novog (UBNOR) i Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), u odvojenim posjetama, obilježili su danas 76-godišnjicu pogibije narodnih heroja Nikola Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca Stijepa Šarenca i Danila Daša Pavićiča.

Polaganjem vijenaca i cvijeća na Podima i Savini odata je pošta najistaknutijim članovima MK KPJ Boke Kotorske koji su, kako je istakao predsjednik UBNORa Herceg Novi Branko Božović, bili izdani i opkoljeni sa preko 300 neprijateljskih vojnika i oko 200 domaćih izdajnika. Božović je podsjetio da su ovi junaci, poslije pokušaja proboja sa bombama u rukama bez nade za spas, uspjeli i da spale arhivu kako neprijatelju ne bi ostala nikakva informacija o partizanskom pokretu.

I pripadnici UBNOR-a odali počast

Četiri istaknuta člana Mjesnog komiteta, na čelu sa Nikolom Đurkovićem, ubijeni su 21. januara 1943. godine na Podima, čemu je prethodio susret predstavnika risansko-krivošijske i hercegnovske grupe ilegalaca.

Nakon što je saznao za susret, neprijatelj je opkolio i napao grupu Mjesnog komiteta kada su i poginuli narodni heroji i prvoborci oko čije odjeće su četnici zaigrali kolo. Ovaj događaj krišom je fotografisao simpatizer KPJ Luka Cirigović čime je sačuvano i sjećanje na, u narodu prozvano, „Krvavo kolo“.

Bonus video: