Kajmak pokupili (pro)vladini i minorni mediji

"Vijesti", kao najuticajniji medij, lani su dobile nepunih 20 hiljada eura, odnosno jedan odsto kolača
0 komentar(a)
CGO, Foto: Luka Zeković
CGO, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.12.2014. 07:37h

Država je lani, bez jasnih pravila, opredijelila medijima 2,1 milion eura.

Prema izvještaju Centra za građansko obrazovanje (CGO) - "Jednake šanse za sve medije u Crnoj Gori", rađenom uz podršku ambasade Njemačke, Radio Herceg-Novi dobio je 14 odsto od ukupnog iznosa novca, dizajnerska i softverska kompanija "Fleka" 12, "Pobjeda" 8, po 5 Radio Kotor, Arhimed i Radio Berane, a po 4 procenta RTCG, MAMA, Antena M i Portal Analitika.

Država je kroz sve oblike finansiranja, što uključuje i oglašavanje, Televiziji Vijesti opredijelila 2 odsto, odnosno oko 40.000 eura, a ND "Vijesti" duplo manje. TV i novina "Vijesti" već duže su najuticajniji mediji.

Direktorka CGO Daliborka Uljarević smatra da podaci pokazuju da je "država nekim medijima majka, a nekima maćeha".

"Zabrinjava što se na ovaj način, netransparento, dijeli novac. Koliko god bile neprijatne za neke subjekte, ove se teme moraju otvarati kroz dijalog, jer oni koji su danas privilegovani mogu lako postati diskriminisani, jer nema jasnih pravila".

Glavni i odgovorni urednik TV "Vijesti" Vladan Mićunović ocijenio je da je riječ o poražavajućim i zabrinjavajućim podacima. On smatra da ulaganje bez ikakvih pravila predstavlja "pritisak na pojedine medije i apsolutni dokaz njihove diskriminacije".

Ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker poručila je da država ne smije da zloupotrebljava svoju moć i sredstva, da bi “jednostrano podržavala samo neke medije”.

"Zato je jako bitno da po zakonu i u praksi svi mediji imaju istu dostupnost sredstava".

Član Savjeta RTCG Goran Đurović smatra da bi mediji trebalo da pokrenu javnu debatu, s ciljem izmjene medijskih zakona:

"Neozbiljno je da država preuzima tolike gubitke Javnog servisa, a vrše pristisak na one koji u nefer utakmici pokušavaju da igraju fer. Mediji su u nefer utkamici, ako televizije Pink M i Prva rade u Crnoj Gori, a ne ispunjavaju osnovne kriterijume, iako uzimaju dio marketinškog kolača".

Darko Šuković

Glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković tvrdi da pojedini iznosi koji se odnose na taj medij nijesu precizni.

Vlast od para poreskih obveznika darežljiva prema "Pobjedi", "Analitici" i RTCG

Koordinatorka programa u CGO Ana Vujošević pojasnila je da je za štampane medije izdvojeno 248.924, TV kanale 271.053, radio-stanice 580.510 eura, a za portale i informativne agencije 135.020 eura.

Od štampanih medija, tradicionalno je najviše prihodovala "Pobjeda" (134.340 eura), "Dan" (47.259), "Vijesti" (19.681) i "Dnevne novine" (11.110). Vujoševićeva je kazala da su od portala i informativnih agencija najviše prihodovali "Analitika" (63.849 eura), "MINA" (32.570), "Vijesti" (7.776) i CDM (7.200). TVCG je dobila najviše od TV stanica (74.511).

Radio Herceg Novi je sav novac dobio od Opštine, dok je "Fleka" prihodovala 209.000 od Ministarstva za održivi razvoj.

"Ukupna suma od 209.000 odnosi se na Ugovor između agencije Fleka i Ministarstva, za pružanje usluga on-line marketing kampanje turističke ponude Crne Gore tokom ljetnje 2013. Ugovorom definisana vrijednost Flekinih usluga je 29.500 eura, dok je ostatak sume navedene u izvještaju, prema odredbama Ugovora, uplaćivan direktno servisima TripAdvisor, Facebook, Google i drugim regionalnim oglašivačima, za kupovinu kanala on-line oglašavanja putem aukcije sa obavezom Izvršioca (Fleka) da za obavljene kupovine dostavi fakture Ministarstvu. Predmet kompletnog angažmana je zakup medijskog prostora isključivo za regionalno i inostrano tržište, isključujući Crnu Goru za koju ova sredstva nijesu ni bila predviđena", saopštio je direktor "Fleke" Miloš Milošević.

Plan vlasti je gašenje nepodobnih

Glavni urednik "Vijesti" Mihailo Jovović ocijenio je da vlast nije ni majka ni maćeha, već smrtni neprijatelj koji želi da ugasi medije čije pisanje joj se ne dopada.

"Ovakav način raspodjele i zloupotrebe novca svih građana - davanje podobnima, a uskraćivanje nepodobnima - samo je dio šireg plana vlasti da se nepodobni mediji ugase, a društvo ostane bez i ovih par preostalih kredibilnih kritičkih glasova, neophodnih u svakom demokratskom društvu".

Bonus video: